Handelaar in hennep en illegaal vuurwerk moet vier ton inleveren

De 51-jarige veroordeelde hennep- en vuurwerkhandelaar Mans T. uit Hollandscheveld moet ruim 400.000 euro betalen aan de staat. Volgens het hof heeft hij met de handel in drugs, illegaal vuurwerk en valse merkkleding ruim 420.000 euro verdiend.

De uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden volgt vijf jaar na de uitspraak van de rechtbank in Assen. Omdat de procedure zo lang heeft geduurd, trekt het hof 20.000 euro van de illegale winst af, waardoor ruim vier ton overblijft.

Illegale handel

T. werd in 2013 door hetzelfde hof veroordeeld tot 22 maanden celstraf voor de illegale handel. Daarna startte het Openbaar Ministerie een procedure om het geld van hem af te pakken. In eerste instantie becijferde het OM dat T. 850.000 euro heeft verdiend met de illegale handel in de periode 2006 tot en met 2008. De rechtbank in Assen kwam in 2015 op basis van onderzoek door financieel deskundigen uit op ruim 420.000 euro.

Snackverkoop van snacks

Tijdens het hoger beroep stelde het OM zijn eis bij naar ruim 540.000 euro. Maar het hof sloot zich aan bij de conclusie die de rechtbank vijf jaar geleden trok. Van de 8,5 ton aan inkomsten die T. tussen 2006 en eind 2008 had, verdiende hij ongeveer de helft op een legale manier: met de verkoop van snacks op evenementen. De administratie die de Hollandschevelder daarvan heeft aangeleverd, vindt het hof betrouwbaar.

De andere helft is volgens het hof wel criminele winst uit de verkoop van hennep, nepmerkkleding en illegaal vuurwerk. Daarom moet hij die vier ton nu alsnog inleveren.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
rechtbank Hollandscheveld hennep
Deel dit artikel: