Kabinet maakt 1 miljoen euro vrij voor Bevrijdingsfestivals

Vrijheidsvuur aangestoken, bevrijdingsfestival Assen
Vrijheidsvuur wordt aangestoken © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
Het kabinet maakt eenmalig een miljoen euro vrij voor de veertien Bevrijdingsfestivals. Veel Bevrijdingsfestivals verkeren in financiële moeilijkheden, maar dat geldt niet voor het Bevrijdingfestival in Drenthe.
De Bevrijdingsfestivals vroegen vorig jaar al aandacht voor de financiën bij demissionair premier Mark Rutte in de hoop op meer hulp vanuit de overheid. Die hulp komt er nu in de vorm van eenmalige financiële injectie van een miljoen.
"Het kabinet vindt het belangrijk dat er - nu en in de toekomst - op 5 mei kan worden stilgestaan bij de waarden van vrijheid en democratie en dat we op een laagdrempelige wijze kunnen vieren dat we in vrijheid leven", valt te lezen in een Kamerbrief. Daarnaast wordt er gesproken met het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor een plan voor de lange termijn.

Drenthe heeft gezond festival

Volgens organisator Nathan van Gelder heeft Drenthe een gezond Bevrijdingsfestival. "Wij kunnen binnen onze provincie rekenen op veel steun. Financieel hebben wij dan ook geen enkel probleem", zegt Van Gelder. "Het bestuur moet maar beslissen over deze kabinetsbijdrage. Wij zijn er nog niet mee bezig geweest."
Het Drentse Bevrijdingsfestival vindt elk jaar plaats op 5 mei op het terrein aan de Baggelhuizerplas in Assen. Gisteren werden de plannen voor de komende editie gepresenteerd. Typhoon, Dotan, Jett Rebel, Mel & Vintage Future, MEROL en La Fuente zijn de artiesten die op het RTV Drenthe mainstage staan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.