Nieuw tv-programma RTV Drenthe onderzoekt vriendschap op afstand

RTV Drenthe komt met een nieuw tv-programma: Verre Vrienden. Daarin onderzoeken tv-makers, neven én vrienden Stijn en Jasper Steenhuis of beste vriendschap op tweehonderd kilometer afstand houdbaar is. Jongeren verlaten, net als Jasper, thuisprovincie Drenthe voor carrièrekansen in de Randstad. Wat doet dit met de provincie, vriendschappen van leeftijdsgenoten en de beste vriendschap van de twee Steenhuizen uit Barger-Compascuum?
De neven Steenhuis volgen vier jongeren die werken in of vertrokken zijn naar de Randstad: Qmusic-dj Jordi Warners uit Emmen, Hart van Nederland-presentator Wolter Klok (oud-presentator RTV Drenthe), 3FM-dj Jorien Renkema uit Emmen en KNVB-socialmediamedewerker Bart Luppes uit Hoogeveen.

Meer persoonlijk programma

"Jasper en ik maken al twee zomers programma's. RTV Drenthe vroeg of we een nieuw programma wilden maken. We wilden graag een ander verhaal vertellen. Zo zijn we op Verre Vrienden gekomen, wat eigenlijk ook een persoonlijk verhaal is. We weten zeker dat dit een onderwerp is dat ook speelt bij leeftijds- en vakgenoten."
In aflevering 1 wordt de vraag gesteld wat Drenthe jongeren 'dwingt' om te verkassen. Qmusic-dj Jordi Warners groeide op in Emmen, maar woont al enige jaren in Hilversum. Hij vertelt over die verhuizing.

Neven ook gescheiden van elkaar

Stijn (26) en zijn neef Jasper (27) weten zelf ook precies hoe het is om vrienden ver weg te hebben. "Jasper en ik zijn van kinds af aan eigenlijk onafscheidelijk geweest." Jasper verhuisde voor zijn werk op een gegeven moment naar Hilversum en vervolgens naar Amsterdam. Dat terwijl Stijn in Drenthe blijft wonen. "Voorheen woonden we een tuin van elkaar vandaan en nu tweehonderd kilometer. Mijn neef heeft bijvoorbeeld een nieuwe vriendin. Maar die heb ik nog steeds niet ontmoet."
De neven denken dat dit programma goed laat zien waarom veel jongeren naar de Randstad trekken.

Vier afleveringen

In de afleveringen gaat Stijn ook niet om zijn relatie met Jasper heen. "We hebben uitvoerig gepraat hoe het zit met onze vriendschap. En we zijn het erover eens dat afstand wel degelijk invloed heeft op onze vriendschap."
<p>Verre Vrienden bestaat uit vier afleveringen van vijftien minuten. De eerste aflevering is op 5 augustus rond 17.10 uur te zien op TV Drenthe, direct na Drenthe Nu. Ook wordt het programma die avond meerdere keren herhaald. Via <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/179/Verre-Vrienden">deze link</a> is de aflevering elke week online terug te zien.</p>
<p>Stijn en Jasper Steenhuis maakten voor RTV Drenthe vaker programma's. In <em>Llorret de Maar het kan ook dichtbij</em> onderzochten de twee of Drenthe ook voor jongeren een geschikte vakantieprovincie is. Vorig jaar zond RTV Drenthe het programma <em>iDrentiteit X</em> uit, een vierdelige serie waarin de vraag wordt gesteld of de rest van Nederland het zou merken als Drenthe langzaam van de aarde rolt.</p>

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl