Acteurs bereiden zich voor op show in afvalkathedraal Koekangerveld: 'Blijft spannend'

Peergroup Koekangerveld
Acteurs oefenen voor de nieuwe show van De Peergroup in Koekangerveld © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
In mei is Koekangerveld in gemeente De Wolden het decor van een nieuwe voorstelling van De Peergroup. Vandaag komt een deel van de acteurs voor het eerst bij elkaar om te oefenen voor de show Atropos.
In dorpshuis De Veldhoek zit de groep om een uurtje of één 's middags lekker aan de koffie. In de ochtend zijn ze al druk bezig geweest om het script te lezen. Maar lang pauzeren zit er niet in vandaag, ze moeten oefenen voor de grote première over een aantal maanden.
Binnen no-time staat de groep in de zaal te rekken en te strekken. "Zodat ze warm worden", vertelt artistiek leider Dirk Bruinsma van De Peergroup.

Afvalkathedraal

Bruinsma ontfermt zich over de show. Vandaag is hij met name in de weer met acteurs die als figurant gaan fungeren tijdens de voorstelling. "Atropos is een verhaal over hoe wij als mens de wereld achterlaten voor de volgende generaties", legt hij uit. "Hoe hebben we deze wereld opgebouwd en op welk punt zijn we nu gekomen?"
Atropos wordt niet in een gewoon theater opgevoerd. Het stuk wordt gespeeld in een heuse afvalkathedraal, die speciaal gebouwd wordt voor de voorstelling. In combinatie met het stuk wil De Peergroup een boodschap over brengen.
Tekst gaat verder onder video
Acteurs Peergroup oefenen voor nieuw stuk Atropos
"In 2020 hebben we een mijlpaal bereikt als mensheid", vertelt Bruinsma met een tintje ironie. "Het gewicht aan spullen dat we gemaakt hebben heeft het gewicht van alle levende wezens overtroffen. Dat was voor ons de aanleiding om te kijken hoe we de toekomst moeten gaan bouwen. Moet dat juist niet meer met de spullen die we al hebben gemaakt? Vandaar de afvalkathedraal, we willen het decor bouwen met gebruikte spullen."

Thuiswedstrijd

De Wolden is twee jaar de culturele gemeente van Drenthe en daarom strijkt De Peergroup neer in Koekangerveld. In het stuk spelen met name mensen die uit de gemeente komen. "Ik woon in Koekange", lacht acteur Anko Scholtens. "Voor mij is het lekker dichtbij en ik heb een passie voor toneel, daarom doe ik mee."
Maar sommige sterren in de dop komen van verder om hun droom te verwezenlijken, bijvoorbeeld uit Deventer. "Ja dat is wel even een stukje rijden", knikt mede-acteur Marjoleine van Ede van der Pals. "Maar dit is een bijzonder stuk en daar heb ik het wel voor over, en ach, het is maar 100 kilometer rijden."

Spannend

Welke rol ze mag gaan vertolken weet ze nog niet. "Het is nog niet helemaal duidelijk", vertelt ze met een glimlach. "Maar we vullen volgens mij naast de hoofdrollen de ruimtes in."
Voor de acteurs is het nog een aantal maanden oefenen voordat première begint. "Het blijft altijd spannend de eerste keer weer op de planken, vooral omdat het zo'n grote productie is", verklaart Scholtens. "Natuurlijk is het spannend", vult buurvrouw Van Ede van der Pals aan. "Maar we staan er straks gewoon goed voorbereid. Het loopt wel los."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.