De koning op bezoek: 'Spannend en goed voor de zaak'

Koninklijk bezoek
In 2019 bezocht het koninklijk paar Zuidwest-Drenthe © RTV Drenthe
Koning Willem-Alexander is vandaag op werkbezoek geweest in Meppel, waar hij zich bij liet praten in de haven van de stad. Het is natuurlijk niet voor het eerst dat onze vorst naar Drenthe komt. Bij de rubriek Zoek Het Uit van RTV Drenthe kwam deze week de vraag binnen wat dat hoog bezoek nou eigenlijk oplevert.
En dus duiken de redactieleden de wereld van de royalty in. En wat al snel duidelijk wordt is dat de spanning hoog zal zijn vandaag bij botenmaker Alumax en Fieldlab Circulair Ondernemen, waar ze voedselverspilling tegen proberen te gaan. Want bij deze bedrijven zal onze koning over de drempel stappen.

Astron

Eerst kijken we naar de vorige bezoekjes van Willem-Alexander aan Drenthe. In 2019 kwam de koning met koningin naar de zuidwesthoek van onze provincie. Het koninklijk paar ging op bezoek bij onder meer de radiotelescoop van Astron op het Dwingelderveld. Frank Nuijens van Astron was daarbij, maar zegt het lastig te vinden om te achterhalen wat dit nou precies heeft opgeleverd. "Het is wel goed voor de zichtbaarheid", laat hij weten. "Wij springen als organisatie natuurlijk niet heel erg in het oog, maar zo'n bezoek van de koning is wel goed voor je bekendheid."

Voorbereiding

"Het is wel een spannende dag", vervolgt Nuijens. "Je wilt het graag allemaal goed doen en dus zie je wel wat strakke koppies bij collega's. Ook vooraf moet er veel worden geregeld, we kregen meermaals mensen over de vloer die het koninklijke bezoek in goede banen moesten leiden."
Tekst gaat verder na de foto
bargerveen koning willem-alexander nynke houwing
De koning opende in september 2018 de schaapskooi in het Bargerveen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf

East Side Story

Vorig jaar kwam onze koning naar Drenthe voor de theatervoorstelling East Side Story. Die vertelde het verhaal van de aankomst van Molukse KNIL-soldaten en hun families in onder meer Drenthe, ruim zeventig jaar geleden. Willem-Alexander bezocht twee van de drie plekken waar het theater zich afspeelde: de locatie bij voormalig kamp Schattenberg (het terrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork) en die bij camping De Vogelpoel in Hooghalen.

Erkenning

Projectleider Miranda Bolhuis van East Side Story liep een uur lang met de koning rond en is onder de indruk van de gedegen voorbereiding van de vorst. "Hij was echt heel geïnteresseerd en goed geïnformeerd", vertelt ze. "Ik vind het heel belangrijk dat hij er was, eervol, een soort erkenning voor wat we gedaan hebben, we werden gezien. Ook voor de Molukse gemeenschap was het fijn."
"Het stuk kreeg zo natuurlijk veel media-aandacht", gaat ze verder, "maar het op de kaart zetten van het toneelstuk was voor ons niet echt van belang, want de voorstelling wordt nu niet meer opgevoerd. Veel belangrijker is dat het verhaal in leven blijft en daar is zo'n bezoek van de koning natuurlijk wel weer goed voor."

Leuke man

Bolhuis ervoer onze koning ook als een zeer aardige man. "Het was eigenlijk heel gezellig, hij wist heel veel, was oprecht ook en stelde veel vragen, maar zijn eigen mening krijgen we dan niet te horen. Hij lachte wel en klapte, dus ik denk dat hij het ook wel leuk vond."
Tekst gaat verder na de foto
Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan theatervoorstelling East Side Story
Koning Willem-Alexander op bezoek bij het theaterstuk East Side Story © RTV Drenthe - Kim Stellingwerf

Fokker

De koning ging in 2019 met zijn wederhelft ook even langs bij GKN Fokker in Hoogeveen, producent van vliegtuigonderdelen. Daar mocht Jan Hidding op de productieafdeling de majesteit bijpraten. En daar was deze Drent best wel wat zenuwachtig over.
"Je wilt je toch van je beste kant laten zien als bedrijf en ik vond het eerst wel moeilijk, want je kunt niet alles zomaar zeggen. Lastig hoor, dat met de handrem erop praten, maar ik vernam al snel dat ik mezelf kon zijn, dat was geen enkel probleem. De koning is ook gewoon een mens."

Goed voor het bedrijf

De waarde van het koningsbezoek in geld uitdrukken is lastig, maar volgens Hidding is het wel goed geweest voor Fokker en bovendien een hele eer. "Voor het bedrijf is het een dikke plus, ze kiezen je ook niet zomaar uit, je staat toch maar mooi op de kaart. En ze zorgen dat alles goed verloopt, ook als het om beveiliging gaat. Fokker werd hermetisch afgesloten."

Geïnteresseerd

Zowel Willem-Alexander als Maxima toonden zich volgens Hidding tijdens het bezoek erg geïnteresseerd. "Onze koning is zelf piloot, dus die was op de goede plek en stelde veel vragen, dat was wel mooi. Maar het had van mij wel wat langer mogen duren. Normaal geef ik rondleidingen van anderhalf uur, nu moest ik in vijf minuten klaar zijn, ze moesten gelijk weer door."
Tekst gaat verder na de video
Samenvatting koninklijk bezoek in 2019 aan Zuidwest-Drenthe

Waardering

Al met al kunnen we concluderen dat de waarde van een koningsbezoek zich niet gemakkelijk in geld uit laat drukken. Maar toch wordt het meestal wel als uiterst waardevol ervaren. Het is goed voor je naamsbekendheid en het streelt menig ego wanneer de vorst, al dan niet met gemalin, binnenschrijdt. Dat geeft een gevoel van waardering, van belang voor iedereen binnen het bedrijf of de organisatie.

Zoek het uit!

Krijg jij ook bijzonder bezoek
of zijn alle antwoorden vaag
staat het in geen enkel boek
stel ons dan de vraag!
En dat kan via een mail naar zoekhetuit@rtvdrenthe.nl of kijk hieronder.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.