7.645 holocaustslachtoffers en nabestaanden dienen claim in bij NS voor deportaties

Op de laatste dag waarop een aanvraag voor een tegemoetkoming vanwege de Jodendeportaties door de NS in de Tweede Wereldoorlog kan worden ingediend, zijn 7.645 aanvragen bekend. Dat vertelt initiatiefnemer en holocaust-overlevende Salo Muller in het radioprogramma 1op1. Muller zet zich sinds 2015 in voor de tegemoetkoming voor slachtoffers en nabestaanden.

De NS vervoerde in opdracht van de Duitse bezetter Joden, Roma en Sinti door Nederland. Zij werden in treinen naar Kamp Westerbork gebracht. Van daaruit brachten de Duitsers hun slachtoffers naar vernietigingskampen.

Van die 7.645 aanvragen hebben 5.001 slachtoffers en nabestaanden een bedrag toegewezen gekregen. Over 1.001 aanvragen moet nog een besluit genomen worden. Een half jaar geleden waren al 4.000 aanvragen toegekend, waarbij het in totaal ging om 32 miljoen euro.

De NS bood in 2005 excuus aan voor de transporten en na veel gesprekken met nabestaanden werd in november 2018 besloten over te gaan tot het uitkeren van vergoedingen. Muller richt zijn blik nu op de Duitse spoorwegen: bondskanselier Angela Merkel liet volgens hem weten het een en ander te gaan bestuderen.

Lees ook: