Bewoners bungalowpark komen met eigen onderzoek in slepend conflict met gemeente

Bungalowpark Wico in Schoonoord
Bungalowpark Wico in Schoonoord © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Een nieuwe wending in het inmiddels slepende conflict tussen bungalowpark Wico in Schoonoord en de gemeente Coevorden. De bewoners en eigenaren van de bungalows komen met een eigen onderzoek naar de toekomst van het park.
"Wij werden door de gemeente niet gehoord, dus hebben we besloten ons verhaal zelf maar te doen, maar dan wel op een gedegen basis. Hier kan de gemeente wat ons betreft niet omheen." Dat zegt onderzoeker Gerben Blaauw, betrokken bij het bungalowpark.
In een bijna honderd pagina's dik rapport heeft hij samen met andere bewoners en eigenaren van de woningen de resultaten van een uitgebreide enquête uitgewerkt. Niet alleen bewoners werden daarbij betrokken, maar ook onder meer verhuurders van bungalows, omwonenden en ondernemers uit Schoonoord. "Er zit voor ruim zestig volledige dagen aan werk in." Morgenavond presenteert Blaauw de resultaten tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

'Een vuist maken tegen aannames van de gemeente'

In totaal 64 van de 68 bewoners en eigenaren deden mee aan het onderzoek. "Daarmee hebben we naar ons idee een heel goed beeld van wat de mensen op Wico nu precies willen. En daarmee kunnen we dus eindelijk een vuist maken tegen de aannames waar de gemeente elke keer mee komt. Zie het als een bijzondere vorm van een noodkreet."
Het gaat hier om een zaak die sinds 2017 speelt. Op bungalowpark Wico, aan de Slenerweg, staan 68 vrijstaande bungalows op een smalle strook van ongeveer een kilometer lang. Verschillende bungalows worden gebruikt als tweede woning, maar ongeveer de helft wordt permanent bewoond. In maart vorig jaar kregen de bewoners van het park per brief de boodschap dat de gemeente gaat handhaven, omdat permanente bewoning niet is toegestaan.

'Als donderslag bij heldere hemel'

Die situatie schoot bij inwoners in het verkeerde keelgat, zegt Blaauw. "Dat kwam toen als donderslag bij heldere hemel. Jarenlang gebeurde er niets en werd er ook niets gevraagd aan de bewoners, totdat er naar ons idee ineens gedreigd werd met handhaving. Er was geen voortraject, geen sprake van participatie en volgens ons is er zelfs nooit officieel een besluit genomen dat Wico terug zou moeten naar een puur recreatief park. We hebben de indruk dat dit achter een bureau bedacht is. Het is volgens ons een verzonnen besluit." De werkgroep spreekt in het rapport dan ook van een 'slordige, onjuiste en onrechtmatige gang van zaken.' "We baseren ons daarbij op stukken die we via een Woo-verzoek (Wet open overheid, red.) hebben verkregen."
Bungalowpark Wico in Schoonoord
Bungalowpark Wico in Schoonoord © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Met het eigen onderzoek in de hand wil de werkgroep nieuwe gesprekken met de gemeente nu afdwingen. "We hebben nu zwart op wit hoe bewoners en eigenaren hier in staan. Dit is geen steekproef, maar een volledig beeld." In het kort komt het erop neer dat 88 procent van de bewoners het liefst ziet dat Wico een goed recreatief woonpark wordt, waar zowel recreatie als wonen is toegestaan. Over het algemeen is men tevreden met de huidige situatie en is er sprake van een veilige omgeving.
"Dus feitelijk zien de meesten het liefst een voortzetting van de huidige situatie, maar wel met een transformatie om het park te verbeteren." Stopzetten van permanente bewoning zou volgens de bewoners van Wico een negatief effect kunnen hebben, als er daarvoor in de plaats arbeidsmigranten gehuisvest gaan worden. Als het gaat om transformatie, verwijst de werkgroep naar andere vergelijkbare parken in Drenthe, onder meer in Eext en Norg. "We kunnen de ervaringen daar op een goede manier gebruiken."

'Nul vertrouwen op eerlijk onderzoek'

In december kondigde de gemeente Coevorden aan de komende tijd werk te willen maken van een schouw van het park in Schoonoord. De gemeente wil daarvoor een scan op het park uitvoeren, maar werd tot nu toe daarvoor de deur gewezen door de grondeigenaar. "Ik heb er namelijk nul vertrouwen in dat dit een eerlijk onderzoek zal zijn", stelde grondeigenaar Janneke Lampe hierover recent. Volgens haar en de werkgroep staat voor de gemeente bij voorbaat vast wat de uitkomst zou moeten zijn.
Het gevolg is dat de gemeente recente aankondigde om die schouw dan maar te laten uitvoeren onder begeleiding van handhavers. Blaauw: "Met ons gedegen rapport in de hand, lijkt het me meer dan ridicuul als die scan van de gemeente nu alsnog wordt uitgevoerd. Immers, wij hebben hier het volledige beeld, zwart op wit. Wat heb je dan nog aan een steekproef onder een handjevol bewoners?"
Morgenavond presenteert de werkgroep van bewoners van Wico het rapport, tijdens een vergadering van de raadscommissie in Coevorden. Blaauw: "Wat we hopen te bereiken, is dat we met dit rapport weer gezamenlijk verder kunnen, zodat we op basis van een eerlijk verhaal aan de toekomst van Wico kunnen werken."

Rapport verrassing voor gemeente

In een eerdere reactie gaf de gemeente aan dat de gewenste scan wel degelijk een objectieve aanpak heeft. De scan zou worden uitgevoerd door bureau Ruimte en Vrije Tijd. Met de werkgroep is volgens de gemeente afgesproken dat de uitkomst van deze scan hoe dan ook gerespecteerd zou worden. Het nu gepubliceerde onderzoek van de bewoners zelf, was bij verantwoordelijk wethouder Steven Stegen nog niet bekend en in die zin dus een verrassing. "Ik heb het nu vluchtig kunnen lezen en ik wacht nu eerst af wat de raadscommissie met het stuk wil", zegt hij.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.