Stelling: Vrouwen moeten kunnen meespelen in een mannenelftal

Het is komend seizoen een primeur: voor het eerst gaat een vrouw meevoetballen bij de mannen. In de jeugd is dit al heel gebruikelijk, maar vanaf de senioren was het tot voor kort niet mogelijk dat een vrouw kon meespelen bij de mannen. Dankzij een pilot van de KNVB krijgt de 19-jarige Ellen Fokkema nu de kans in het eerste mannenelftal van VV Foarút in Menaam.

Fokkema speelde al vanaf de jeugd met jongens en had ooit de kans om bij het vrouwenelftal van sc Heerenveen te gaan voetballen. Vanwege haar studie wees ze dit af en bleef ze haar oude teamgenoten trouw. Dit seizoen had ze, volgens de reglementen, moeten switchen naar een vrouwenteam. Dat wilde ze niet. "Ik speel al sinds m'n vijfde met deze jongens samen en vond het toch wel jammer dat ik volgend seizoen niet meer met ze in een team zou kunnen voetballen."

Art Langeler, directeur Voetbalontwikkeling bij de KNVB, zegt dat er vaker verzoeken binnen zijn gekomen voor dispensatie. "Daarom starten we met deze pilot. De ervaring zal leren of en hoe het werkt."

Stelling

Wat vind jij? Vrouwen moeten kunnen meespelen in een mannenelftal.

Meer over dit onderwerp:
voetbal stelling vrouwen knvb
Deel dit artikel: