Corona-app wordt getest in Drenthe

Vanaf 17 augustus begint er in Drenthe en Twente een proef met de corona-app. Dat maakte minister Hugo de Jonge vanavond tijdens de persconferentie bekend. De app wordt later ook uitgerold in de rest van Nederland.

Schiphol krijgt een teststraat, daar kunnen reizigers zich vrijwillig laten testen. Na Schiphol krijgen ook andere luchthavens een teststraat. Of Groningen Airport Eelde ook een teststraat krijgt is nog niet duidelijk. Daarnaast moeten reizigers uit risicolanden twee weken in quarantaine en zich bij klachten laten testen. De GGD gaat controleren of mensen zich daar ook aan houden.

Horeca

Er werden ook twee nieuwe maatregelen voor de horeca aangekondigd. Het wordt voor bezoekers verplicht om de naam en contactgegevens achter te laten bij horecabezoek. Bij besmettingen gaan bedrijven twee weken dicht. Dat geldt ook voor musea en pretparken als daar meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden.

Eerder lekte al uit dat introductieweken van universiteiten en hogescholen kunnen doorgaan, maar in aangepaste vorm, namelijk zoveel mogelijk online. Ontgroeningen zijn verboden.

Opmars

"Het virus is aan een gevaarlijke opmars bezig, de cijfers liegen er niet om", zei premier Rutte. Hij waarschuwde dat Nederland de winst die was geboekt dreigde te verliezen. "Dat komt omdat mensen zich niet aan de geldende gedragsregels houden." Hij benadrukte nogmaals het belang om dat wel te doen.

De premier riep mensen op die zich niet hebben gehouden aan de regels uit de buurt te blijven van mensen die tot de kwetsbare groepen behoren. Hij richtte zich daarbij speciaal tot jongeren. "Kom niet in de buurt van mensen met een kwetsbare gezondheid. Dat risico mag je niet nemen. Als veel van jullie de regels aan je laars lappen, zitten we binnenkort weer allemaal binnen."

Meer over dit onderwerp:
coronavirus corona-app
Deel dit artikel: