Politie kreeg afgelopen jaar meerdere meldingen van verdachte en slachtoffers dodelijke ruzie Weiteveen

onderzoek bargerweg weiteveen politie forensische opsporing
De politie doet onderzoek aan de Bargerweg in Weiteveen © Persbureau Meter
De verdachte en de slachtoffers van de dodelijke ruzie in Weiteveen hebben zich het afgelopen jaar meerdere keren gemeld bij de politie. Het ging om meldingen van overlastgevend en strafbaar gedrag. De politie kan op dit moment geen details geven over de meldingen of hoeveel meldingen ze heeft ontvangen.
Deze meldingen worden door de politie meegenomen in het onderzoek naar het schietincident, waarbij een 44-jarige vrouw en een 38-jarige man uit Weiteveen om het leven kwamen. Daarbij kijkt de politie ook hoe het contact met de betrokkenen is geweest. Verder richt het politieonderzoek zich op het gebruikte wapen van de verdachte en of daar vergunningen voor zijn afgegeven.

Dit is wat we tot nu toe weten

  • Rond 8.30 uur krijgen de hulpdiensten een melding dat een auto op een boom is gebotst aan de Bargerweg.
  • Een kwartier later komt er bij de politie een melding binnen van een 'geweldsincident', waarbij meerdere mensen gewond zijn geraakt.
  • Al gauw gaat het verhaal rond dat er twee mensen zijn overleden. De politie bevestigt tegen 11.30 uur dat er twee dodelijke slachtoffers zijn. De slachtoffers zijn een 44-jarige vrouw en een 38-jarige Pools-Nederlandse man. De vrouw wordt gevonden in een auto, de man lag bij de woning. Ook is duidelijk dat er een verdachte is opgepakt. Het gaat om de 50-jarige Richard K., die ingeschreven staat in Klazienaveen, maar woont in Weiteveen.
  • De twee doden woonden eerder in Velsen-Zuid, maar verhuisden een jaar geleden naar Weiteveen met hun twee kinderen.
  • K. wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist of hij veertien dagen langer vast blijft zitten.

Verdachte op Facebook

Op sociale media gaan diezelfde ochtend beelden viraal die de verdachte na zijn vermeende daad heeft opgenomen. Hij filmt zichzelf terwijl hij live op Facebook een soort verklaring aflegt. Hij stelt dat zijn gezin een jaar lang "getreiterd en bedreigd" is door de slachtoffers. Volgens K. deed de politie "niks" en "helpt de rechtsstaat je niet". Hij richt zich daarna tot zijn partner en twee kinderen. "Dan zal ik de rest van mijn leven wel de bak ingaan, maar ik red mij daar wel. Als jullie maar veilig zijn."
Ook laat hij een bebloede hand zien. "Ik pleeg geen verzet, ik sta aan de straat. Zonder wapen, zonder iets. Ik heb alleen de vinger er half afliggen, maar dat is te repareren." Een video van K.'s partner duikt niet veel later op. Daarin vertelt ze dat geëmotioneerd dat haar familie "tot op het bot is getergd". Ook verklaart ze dat ze haar man rustig probeerde te houden. "Maar Richard is dus helemaal doorgedraaid."
Tekst gaat verder onder de foto:
onderzoek bargerweg weiteveen politie forensische opsporing
Onderzoek bij de woning aan de Bargerweg © Persbureau Meter
De politie laat weten op de hoogte te zijn van de videobeelden. "We zijn bekend met die beelden en de informatie die daar uit voortkomt wordt meegenomen in het onderzoek. Daarom kunnen we op dit moment niet inhoudelijk reageren op deze video's." Mensen wordt gevraagd de beelden niet te delen vanwege de impact op alle betrokkenen.

Verkoop van het ouderlijk huis

Het conflict draait om de verkoop van de woning van het ouderlijk huis van K. Volgens de kopers - het Pools-Nederlandse stel - zou er achterstallig onderhoud zijn geweest. Makelaar Bert Beukema uit Veenoord bevestigt dat beide partijen inderdaad overhoop lagen vanwege 'bouwtechnische problemen'. Details over het conflict wilde hij niet geven.
Burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen liet gisteravond weten bekend te zijn met het conflict, maar ging daar ook verder niet op in. "De mate waarin dat conflict er was, maakt deel uit van het onderzoek", zei hij daarover. De politie zegt ook op de hoogte te zijn van de ruzies over en weer, maar geeft eveneens geen details.
Tekst gaat verder onder de foto:
onderzoek bargerweg weiteveen politie forensische opsporing
De politie doet ook vandaag onderzoek © Persbureau Meter
Buurtbewoners zijn ondertussen in shock. Over het conflict vertellen zij meerdere verhalen. Zo zouden er glasscherven gegooid zijn in een weiland nabij het huis, dat nog eigendom was van K. In het weiland liepen paarden van hem rond. Ook zou K. camera's hebben opgehangen bij zijn woning, vertelt een buurvrouw.
Volgens het AD heeft het overleden stel een half jaar geleden hun zoontje van voetbal gehaald. Hij speelde bij Weiteveense Boys en zou zijn geïntimideerd door K. op een motor. Een soortgelijk bericht van de moeder circuleerde gisteren ook al op sociale media. Tegenover de krant bevestigt een vriend van de familie dat incident. Volgens hem gingen de bedreigingen ook "over en weer". Daarnaast stoort hij zich aan de steun die verdachte K. krijgt op sociale media. Het verhaal heeft twee kanten, stelt hij. Op Facebook verschijnen inderdaad allerlei steunbetuigingen aan K. Zo wordt hij door meerdere mensen een "held" genoemd omdat hij z'n gezin "beschermde".

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.