Acht jaar cel voor brute overval op bejaard echtpaar Oosterwolde

Het gerechtshof in Leeuwarden (Rechten: ANP / Jeroen Jumelet)
Het gerechtshof in Leeuwarden
Een 26-jarige inwoner van Assen en een 21-jarige man uit Emmen zijn vandaag in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar cel voor de gewelddadige overval op een bejaard echtpaar uit Oosterwolde. De overval was in de nacht van 22 juni 2018.
Het hoogbejaarde echtpaar - toen 88 en 90 jaar oud - werd 's nachts ruw uit de slaap gehaald. De inbrekers wilden de sleutel van de kluis hebben. Het echtpaar werd bedreigd en mishandeld toen de Drenten niet kregen waar ze om vroegen. De oude man kreeg klappen op het hoofd, zijn echtgenote (die eerder dit jaar overleed) kreeg tot twee keer toe een mes op de keel. Toen de man zijn vrouw wilde beschermen, bogen de inbrekers zijn vingers om.

Straf valt lager uit

De mannen gingen er uiteindelijk vandoor met de kluis. Nadat ze met de auto van de bewoners de garagedeur hadden geramd, belandde de kluis op de oprit van de overburen. In augustus vorig jaar kreeg de Assenaar van de rechtbank negen jaar cel. De straf in hoger beroep valt iets lager uit omdat het hof de man vrijsprak van een aantal inbraken.
De Emmenaar werd door de rechtbank vrijgesproken van de overval in Oosterwolde. Hij kreeg vier jaar cel, onder meer voor het in brand steken van de gevel van een supermarkt aan de Middenhaag in zijn woonplaats. Het hof oordeelde alleen dat wel degelijk bewezen kon worden dat de Emmenaar ook betrokken was bij de overval. Hij beschikte volgens het hof over daderwetenschap. De Assenaar is ook veroordeeld voor de mishandeling van zijn vader.

Beiden ontkennen

Beide mannen hebben altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de overval. "Dat kan als schofferend worden ervaren door de slachtoffers", stelde het hof, dat sprak van 'een gewelddadige en brute inbraak'. Het hof wees 8.500 euro smartengeld toe, ook aan de inmiddels overleden vrouw. Haar echtgenoot zei dat het voldoening gaf dat de twee overvallers straf krijgen. "Het was niet niks", voegde de man er geëmotioneerd aan toe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.