No Surrender-kopstuk blijft vastzitten: 'Dit is een signaal'

Theo ten V. blijft de komende zeven weken vastzitten (Rechten: ANP/Bas Czerwinski)
Theo ten V. blijft de komende zeven weken vastzitten
Klazienavener Theo ten V., oud-bestuurslid van No Surrender en een van de verdachten in een groot strafproces tegen de motorclub, blijft de komende zeven weken in voorarrest zitten. Dit bepaalde de rechtbank in Groningen.
Vorige maand schond de 56-jarige Ten V. de voorwaarden van zijn tijdelijke vrijlating. Hij moest op 15 juli weer terug naar de cel omdat hij drank en drugs heeft gebruikt. Dit was hem verboden.

Jaar in voorarrest

Ten V. zat tijdens het langlopende proces bijna een jaar in voorarrest. Dat werd in januari vorig jaar geschorst. De Klazienavener was dinsdag afwezig bij een pro-formazitting over verlenging van het nieuwe voorarrest. Zijn advocaat Umut Ural maakte op verzoek van Ten V. geen bezwaar tegen het verblijf in de cel, omdat Ten V. bewust de voorwaarden heeft geschonden. Hij heeft geen vertrouwen meer in de rechtsgang, aldus de raadsman. Volgens hem is het schenden van de voorwaarden dan ook een signaal. "Wij worden er namelijk van beschuldigd dat we het proces willen torpederen sinds mijn cliënt vrij was. Maar hij wil gewoon van de zaak af."
Theo ten V. wordt verdacht van onder meer diefstal met geweld en het leiding geven aan een criminele organisatie. De andere verdachten in het No Surrender-proces zijn Henk Kuipers, Klaas Otto en Rico R. Het proces loopt sinds 2018. Door onder meer vertraging bij de behandeling van de zaak tegen Kuipers is het proces nog niet afgerond. Het Openbaar Ministerie komt 28 september met de strafeisen tegen alle verdachten. Tot die tijd blijft Ten V. in de cel.

Rechtbank gewraakt

Afgelopen juni wraakte Ural zonder succes de rechtbank. De rechters hadden een streep gezet door het horen van Kuipers in de zaak van Ten V. Dit gebeurde nadat Kuipers meermaals niet volledig had meegewerkt. Zo weigerde hij eens te getuigen door pijn na een navelbreukoperatie.
Kuipers is volgens Ural een cruciale getuige. De advocaat diende dinsdag opnieuw een verzoek in om de oud-voorman te horen. Ural stelde voor dit 22 september te doen. Die dag getuigt Kuipers nog in de zaken van Otto en R. De rechtbank wees het verzoek formeel af. Toch werd Ural nog een mogelijkheid geboden. Als er 22 september nog tijd over is en Kuipers wil meewerken, kan Kuipers dezelfde dag worden gehoord in de zaak van Ten V.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.