‘Laat je hond in deze hitte niet spelen in het water’

Het klinkt vreemd: ga niet spelen in het water met je hond tijdens deze hitte. Toch waarschuwt dierenarts Fransje Davids uit Emmen hiervoor. Ook andere goede bedoelingen om je dier te verkoelen kunnen slecht aflopen.
"Als honden bijvoorbeeld zwemmen in een meertje, worden ze heel speels. Veel beweging zorgt ervoor dat het water ze niet genoeg kan verkoelen. Zo raakt je hond oververhit", legt Davids uit.

De mist in met konijnen

Ook knaagdieren, met name konijnen, kunnen slecht tegen warmte. "Mensen zetten een ren op het gras met daar overheen een schaduwdoek. Een konijn kan daar de hele dag inzitten maar men vergeet dat het doek niet meedraait met de zon. Dus let daar goed op", vult de dierenarts aan. Ook manieren om vogels koel te houden kunnen gevaarlijk zijn. "De deur openzetten voor verkoeling, ventilatoren in het hok. Begin er niet aan bij vogeltjes. Ze kunnen heel slecht tegen tocht, dat wordt ze fataal", vertelt Davids.

Schaduw en water

Op katten na, die veelal zelfstandig zijn, hebben bijna alle huisdieren veel hulp nodig van mensen tijdens deze hittegolf. Schaduw en voldoende koud water zijn erg belangrijk. "Als een dier begint te hijgen en daarbij een kreunend geluid maakt, moet je oppassen en direct gaan koelen. Dan is je huisdier oververhit. Maar als je continu goed oplet, hoeft het niet zover te komen", sluit Davids af.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.