Cel en jeugd-tbs voor jonge messentrekker (14) uit Emmen

Voor het neersteken van een 15-jarige plaatsgenoot heeft de rechtbank in Assen een 14-jarige Emmenaar veroordeeld tot zeven maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. De steekpartij vond op 18 februari plaats in de wijk Emmerhout.

De tieners hadden al langere tijd ruzie. De 14-jarige jongen heeft verklaard dat het slachtoffer hem uitdaagde. Uiteindelijk stak hij zijn oudere plaatsgenoot drie keer in de borst. Dat heeft de tiener ook bekend. Het slachtoffer liep twee steekwonden op. Omdat de jonge Emmenaar door te steken het risico nam dat het slachtoffer zou overlijden, vindt de rechtbank dat poging tot doodslag bewezen is.

Container buiten zetten

Het slachtoffer was de container aan het buiten zetten die avond toen hij de 14-jarige jongen aan zag komen lopen. Hij heeft bij de politie verklaard dat hij hem wilde slaan, maar dat de verdachte toen uithaalde met het mes en stak. Daarna probeerde het slachtoffer hem opnieuw aan te vallen en werd hij opnieuw gestoken.

Eerder veroordeeld

De 14-jarige jongen heeft een stoornis en is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. De rechtbank vindt het belangrijk dat hij daarvoor lang en intensief behandeld wordt in een jeugdinrichting, vergelijkbaar met een tbs-kliniek voor volwassenen. De jongen is, ondanks zijn jonge leeftijd, al eerder veroordeeld. Ook daarom vindt de rechtbank behandeling belangrijk. Jeugd-tbs kan maximaal zeven jaar duren.

Omdat de Emmenaar nog zo jong is, vond zijn strafzaak twee weken geleden achter gesloten deuren plaats. De straf van de rechtbank is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Emmen rechtbank steekpartij tbs misdaad
Deel dit artikel: