Mondkapjesplicht op middelbare school in Assen

Op de locatie Lariks van het CS Vincent van Gogh in Assen wordt een mondkapjesplicht ingevoerd voor leerlingen vanaf de vierde klas en medewerkers. Dat blijkt uit een brief van de middelbare school die verstuurd is aan de ouders en leerlingen.

De school heeft het besluit genomen om het risico op verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken. Deze regel houdt in dat leerlingen vanaf klas 4 in het gebouw en dus ook in de les een mondkapje dragen. Voor de medewerkers geldt dat zij een mondkapje moeten dragen in de gangen en op plekken waar zij minder makkelijk 1,5 meter afstand kunnen houden.

De mondkapjesregel wordt in eerste instantie ingevoerd voor de periode tot 1 september. "Dit in verband met de incubatietijd die het virus kan hebben. Als dan blijkt dat het aantal besmettingen in Drenthe onverminderd laag blijft, willen we de maatregel weer schrappen", licht de school toe.

Ingrijpende maatregel

Koos Nieuwland, directeur van de school, is zich er van bewust dat dit een ingrijpende maatregel is. "We zijn hiermee strenger dan de richtlijnen die begin juni bekend zijn gemaakt", zegt hij. "Dit heeft twee redenen. De eerste is dat er op dit moment grote onzekerheid is over de overdraagbaarheid van het virus door jongeren vanaf 15 jaar: misschien zijn zij toch besmettelijker dan we eerst dachten. De tweede is dat velen van ons de afgelopen weken op vakantie zijn geweest en we zien dat er op een aantal populaire vakantieplekken toch corona-uitbraken zijn geweest."

In deze periode is de directeur liever 'safe than sorry'. "Ik voer liever nu een maatregel in die over twee weken overbodig blijkt, dan dat ik straks sorry moet zeggen als een groepje jongeren naar een wild oord is geweest en vervolgens elkaar besmet."

Buiten, dus op het plein en tijdens de gymlessen in de buitenlucht, is het dragen van een mondkapje niet verplicht. "Dat betekent dus dat je na twee lessen naar buiten kunt om zonder mondkapje te pauzeren", aldus de directeur. Hij zegt dat hij mede tot dit besluit is gekomen, omdat hij van deskundigen 'zoveel' tegengestelde geluiden hoort. "Ik ben verantwoordelijk voor de gezondheid van mijn leerlingen en werknemers. Ik wil niet wachten op weer een beraad van deskundigen die tegenover elkaar staan."

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Meer over dit onderwerp:
Vincent van Gogh school corona mondkapjesplicht
Deel dit artikel: