Provincie Drenthe blij met uitspraak over paintballen op wolf

Wolf
Als een wolf niet-schuw gedrag vertoont, mag hij afgeschrikt worden met een paintballgeweer © Bertus Rozemeijer
De provincie Gelderland mag in Het Nationale Park De Hoge Veluwe wolven met niet-schuw gedrag laten schrikken met een paintballgeweer. Dat heeft de rechter in Utrecht besloten.
Een wolvendeskundige heeft volgens de rechtbank vastgesteld dat een of meer wolven in het park afwijkend gedrag vertonen, en dat kan een serieus gevaar vormen voor de openbare veiligheid. Volgens de rechter weegt dat zwaarder dan het belang van het voorkomen van verstoring van de wolf, wat wettelijk verboden is.

'Blij met uitspraak'

Dit is goed nieuws voor Drenthe, volgens gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB). "De kans dat mens en wolf vaker met elkaar in contact komen, is groot. Ook de kans dat we in moeten grijpen bij onwenselijke situaties, neemt toe. We zijn dan ook blij met de uitspraak van de rechtbank omdat het inzicht geeft in hoe we kunnen en mogen handelen wanneer ingrijpen noodzakelijk is."
De rechter heeft nu een eindoordeel uitgesproken in de zaak tussen dierenrechtenorganisatie De Faunabescherming en de provincie Gelderland. Eerder verbood de rechter de provincie om met een paintballgeweer op een wolf op De Hoge Veluwe te schieten, omdat er volgens de rechtbank sprake was van een onzorgvuldig en onvoldoende gemotiveerd besluit.
Nu de provincie Gelderland die tekortkomingen heeft hersteld, mag de provincie beginnen met een paintball op de wolf te schieten, oordeelt de rechtbank. De Faunabescherming laat het er niet bij zitten, zo meldt Omroep Gelderland. De organisatie stapt naar de Raad van State.

Eerder ingrijpen

Het is onduidelijk in hoeverre deze uitspraak ook voor andere gebieden in Nederland geldt. Het beschieten van wolven met verf is niet eerder als optie besproken in het Drents parlement.
In Wapse werd vorig jaar een wolf doodgeschoten, nadat hij een schapenhouder in zijn arm had gebeten. De wolf werd ongeveer twee uur na het incident doodgeschoten door een hondengeleider van de politie op bevel van de locoburgemeester. Of dit juridisch gezien mocht, is nog niet duidelijk.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.