Gezelligheid van café Groothuis in Emmen op metersgroot schilderdoek

Doek Groothuis Antje Stel en Herma van Bolhuis
De kunstenaressen Antje Stel (r) en Herma van Bolhuis samen aan de slag met café Groothuis © RTV Drenthe / Margriet Benak
De twee kunstenaressen Antje Stel en Herma van Bolhuis uit Assen wagen zich aan een bijzonder avontuur. Voor het eerst werken ze samen aan één groot doek. Ze zetten café Groothuis uit Emmen in olieverf op linnen. Het wordt een schilderij van bijna tweeënhalve bij anderhalve meter.
Voor beide kunstenaressen een hele uitdaging. Nooit eerder schilderden ze samen en ook niet op zo'n metersgroot doek. "Maar het gaat harstikke goed, het smaakt naar meer", vertellen ze enthousiast in Antje's atelier.

Blikvanger uit Emmen

Dat de Asser kunstenaressen hun schildersoog hebben laten vallen op het meer dan honderd jaar oude café Groothuis aan de Stationsstraat in Emmen, is geen toeval. Ze gaan samen hun werk exposeren, vanaf 6 april, in de Grote Kerk van Emmen. Een plek waar ze allebei nog eens dolgraag hun schilderijen zouden willen laten zien, "omdat het zo'n prachtige ruimte is".
Elk hangen ze daar straks met hun eigen werk. Herma van Bolhuis met twintig stadsgezichten van Groningen, Antje Stel met twintig Drentse en Groningse landschappen. Maar omdat de expositie in Emmen is, moet er ook een speciale blikvanger uit Emmen komen, zo vond het duo. "We dachten toen meteen aan café Groothuis. Da's toch een heel bekend en sfeervol oud café in Emmen, met veel bijzondere verhalen."

Spannend

Na een bezoekje op de zaterdagavond legden de dames de drukte en gezelligheid vast op film en foto's. En zo begonnen ze in december aan de gezamenlijke klus in Antje's atelier. "Het was best spannend in het begin, of het zou werken samen aan één doek schilderen. Want ook al kennen we elkaar al jaren, het is ons eerste gezamenlijke schilderwerk. Ik was ook bang dat je zou zien, dit is van de hand van Herma en dat is van mij. Want we werken allebei weliswaar realistisch, onze stijl is toch wel verschillend. Ik werk figuratiever dan Herma. Zo ben ik van de wat scherpere gezichten, Herma werkt liever in laagjes, waardoor de gezichten wat abstracter zijn. Maar het valt me reuze mee", vertelt Antje. "We wisselen ook telkens van kant, en werken dan in overleg de details verder uit."
Tekst gaat verder onder de foto:
Café Groothuis in Emmen op doek
De gezelligheid in café Groothuis in Emmen in olieverf op een levensgroot doek © RTV Drenthe / Margriet Benak
Ze zijn in december met de grote Groothuis begonnen, over een maand moet het schilderij af zijn. Ze hebben er vooral veel plezier aan, aan hun eerste gezamenlijke schilderwerk. "Dat hebben we van tevoren ook zo afgesproken, dat we er beiden echt plezier in moeten hebben om dit samen te doen. Niet dat we elkaar willen verbeteren of veranderen, we vullen elkaar aan. Heerlijk om zo bezig te zijn. En als we na een intensieve schilderdag klaar zijn, dan lijkt het hier ook wel een beetje op café Groothuis. We nemen er dan gezellig een wijntje op."

April

In april is de metersgrote Groothuis te zien in de Grote Kerk van Emmen, samen met tientallen andere schilderijen op de expositie Stad en Land. Er wacht beide kunstenaressen trouwens nog een gezamenlijke uitdaging voor deze tentoonstelling, maar dat is niet nóg samen schilderen aan één doek. Ze maken elk afzonderlijk een stadsgezicht van dezelfde locatie. Antje schildert de Grote Markt van Groningen bij nacht, Herma bij dag. "De Grote Kerk van Emmen heeft twee grote muren, de ene is voor café Groothuis, en op de andere komen dan de schilderijen van de Grote Markt bij dag en bij nacht."
De tentoonstelling Stad en Land in Emmen van de Asser kunstenaressen wordt op 6 april geopend en is te zien tot medio juni.
Gezelligheid van café Groothuis in Emmen op metersgroot schilderdoek

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.