'Bungalowpark Ermerzand wordt een soort woonwijk van Erm'

Bungalowpark Ermerzand
Bungalowpark Ermerzand © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Bungalowpark Ermerzand in Erm wordt momenteel een soort nieuwe woonwijk van het dorp. Met dat uitgangspunt is het park samen met de gemeente Coevorden de komende weken bezig met een zogeheten 'stedenbouwkundige analyse'.
"De eerste opzet is om een duidelijk beeld te hebben waar we met het park naartoe willen en wat er dan allemaal moet gebeuren." Dat zegt projectleider Tonny Baas, die namens de gemeente het project 'Vitale Vakantieparken' voor dit park uitvoert.
Ermerzand is met 195 recreatiebungalows een groot park met als bestemming recreatie. Daarvan hebben 45 bungalows een zogeheten perceelsgebonden beschikking om er nu al permanent te mogen wonen. "Ondertussen zien we hier de afgelopen jaren een toename van langdurige bewoning", zegt Baas.
"Bewoning en recreatie gaan niet altijd goed samen, aangezien er een ritmeverschil bestaat tussen bewoners en recreanten, waardoor het zo kan zijn mensen last van elkaar hebben", vervolgt de projectleider. "Iemand die ergens woont en de volgende dag vroeg op moet, kan overlast ondervinden van mensen die vakantie vieren. We vinden het daarom wenselijker om per park te kiezen voor één bestemming." Plannen daarvoor lagen er vorig jaar al, maar het onderzoek kostte meer tijd.
Bungalowpark Ermerzand
Bungalowpark Ermerzand © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Dat er deels al langdurige bewoning plaatsvindt, heeft volgens Baas te maken met verschillende ontwikkelingen. ''In de eerste plaats omdat voor 45 bungalows jaren geleden al beschikkingen zijn afgegeven op basis waarvan de eigenaren er langdurig mogen wonen. Daarnaast zien we dat enkele recreatiebungalows worden verhuurd voor langdurige bewoning, ook vond er ongeoorloofd gebruik plaats, in de vorm van permanente bewoning in recreatiebungalows."

'Permanente bewoning is de beste optie'

Voor Ermerzand is permante bewoning volgens de gemeente Coevorden de beste optie, zegt Baas. "Die keuze heeft te maken met de kwaliteit van het park, maar ook met de ligging tegen het dorp Erm aan. Kiezen we hier voor een soort woonwijk, dan ontstaat er geen nieuw dorpje in het buitengebied."
De komende tijd moet onderzocht worden wat er allemaal nodig is om van het park een woonwijk te maken. Baas: "Dat heeft nogal wat voeten in de aarde, want er moet bijvoorbeeld besloten worden wat er gaat gebeuren met bestaande voorzieningen op het park, maar ook met zaken als groen, wegen, riolering, verlichting en parkeren."
De gemeente gaat in overleg met de eigenaren van de huizen op het park om plannen te maken voor de veranderingen op het park. Baas: "De afspraak daarbij is dat er, zolang dit onderzoek loopt, niet handhavend wordt opgetreden op ongeoorloofd gebruik."
Bungalowpark Ermerzand
Bungalowpark Ermerzand © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Momenteel staan er op het bungalowpark meerdere bungalows te koop. Hoe dat komt, daar heeft Baas niet het volledige zicht op. "Het kan zijn dat het lopende onderzoek meespeelt en dat eigenaren het zekere voor het onzekere kiezen, nu er nog geen definitief besluit is genomen over de toekomst van het vakantiepark."
Voor de bungalows met een beschikking geldt dat permanent wonen is toegestaan. Voor alle andere bungalows geldt dat er pas uitsluitsel is over de definitieve bestemming als het transformatieplan rond is en of er een definitieve keuze voor een woonbestemming wordt gemaakt.

'Verhuren van recreatiewoningen is minder aantrekkelijk geworden'

Makelaar Jan Zwanenburg van Zwanenburg Makelaardij geeft aan dat er sinds 2019 ongeveer zeventig bungalows op het park zijn verkocht. Hij ziet momenteel een toename van het aantal bungalows dat te koop staat. "Deels komt dat door persoonlijke situaties van eigenaren op het park", zegt hij. "Wat ook meespeelt, is dat het door landelijke regelgeving minder aantrekkelijk is geworden om bungalows voor langere tijd te verhuren. Een enkeling verkoopt de recreatiebungalow vanwege de aanstaande veranderingen."
Tegelijkertijd ziet Zwanenburg dat de bungalows ook erg in trek zijn. "Ook dát heeft te maken met de mogelijke wijziging naar een woonbestemming." Bij de bezichtigingen geeft de makelaar naar eigen zeggen aan dat er wel een risico bestaat. "Stel dat er tóch geen woonbestemming komt, dan mogen de bungalows alsnog niet permanent bewoond worden."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.