Green Planet start werkzaamheden waterstoftankstation Pesse; actiegroep naar rechter

De plannen voor het klimpark in Pesse (Rechten: Green Planet Belevenissenbos & Adventurepark)
De plannen voor het klimpark in Pesse
Edward Doorten van Green Planet uit Pesse is bezig met 'voorbereidende werkzaamheden' voor de aanleg van een waterstoftankstation en een laadpunt voor elektrische vrachtwagens. Het gaat hier met name om aanpassingen aan een biodielseltank.
Daarvoor heeft Green Planet naar eigen zeggen geen vergunning nodig, maar daar is actiecomité Gien Planet het niet mee eens. Laatstgenoemde groep stapt daarom naar de rechter om af te dwingen dat Doorten de werkzaamheden stopt.

Green Edge

Beide onderdelen zijn in de ogen van Gien Planet onlosmakelijk onderdeel van het gehele bestemmingsplan 'Green Edge'. Het plan van Doorten omvat namelijk niet alleen het tankstation en een laadpunt. De ondernemer uit Pesse heeft ook plannen voor een metershoge reclametoren en een klimpark.
Met name die laatste twee onderdelen zitten de actievoerders flink dwars. "Als Doorten alleen een tankstation wilde, was er helemaal geen bezwaar geweest", zegt Gien Planet-woordvoerder Folkert Metselaar. De tegenstanders vrezen vooral dat de toren met lichtreclame over het dorp gaat schijnen.

Zienswijzen

De actiegroep diende daarop 154 zienswijzen in tegen de reclamezuil en het klimpark, die tot op heden nog niet beantwoord zijn door de gemeente Hoogeveen. Afgelopen mei gaf de gemeente aan de uitbreiding van het tankstation in Pesse prima te vinden. Daarbij werd een zogeheten (ontwerp)verklaring van geen bedenkingen afgegeven voor de omgevingsvergunning.
Dat ging overigens alleen om het waterstoftankstation en het laadpunt. "Daartegen zijn ook enkele tientallen zienswijzen ingediend", vertelt Metselaar. Hij denkt namelijk dat die stappen leiden tot een 'onomkeerbaar proces'. 'Als het tankstation en het laadpunt er straks staan, komen de reclamemast en het klimpark er ook', zo is de redenering bij Gien Planet.

'Tankstation staat los van toren en klimpark'

Maar volgens Green Planet moet je die zaken wél los van elkaar zien. "In april heeft Green Planet het actiecomité Gien Planet geïnformeerd over de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van het tankstation. Daarbij is aangegeven dat dit op geen enkele manier raakvlakken heeft met de plannen voor Green Edge", laat een woordvoerder weten. De woordvoerder benadrukt dat dit twee verschillende procedures zijn.
Green Planet ziet de gang naar de rechter met vertrouwen tegemoet. "Green Planet houdt zich bij het zetten van alle stappen voor de realisatie van de plannen voor het tankstation aan de geldende wet- en regelgeving. Daarom vertrouwt Green Planet erop de huidige werkzaamheden te mogen voortzetten."
Het actiecomité verwacht binnen twee weken een zitting bij de bestuursrechter.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl