Europa buigt zich verder over voorstel om wolf te kunnen verjagen of afschieten

Wolf
Een wolf © Bertus Rozemeijer
Het is nog altijd mogelijk dat de status van 'strikt beschermd' van de wolf in Europa gaat veranderen. Met zo'n Europese statusverlaging zou er eerder op het roofdier mogen worden geschoten.
Deze week heeft Finland in de Europese Landbouw- en Visserijraad een voorstel gedaan om de aanpassing van de status van de wolf te laten onderzoeken door experts van de EU-lidstaten. Het gaat daarbij strikt gezien om 'grote carnivoren', waar naast de wolf onder meer de beer en lynx toe behoren. Door het verlagen van de status zou eerder op deze dieren kunnen worden gejaagd, of zelfs geschoten.

Beschermde status stamt uit twintigste eeuw

De status 'strikt beschermd' kreeg de wolf in 1979. Sindsdien is de populatie van het dier in Europa flink toegenomen. Naar schatting leven er binnen de grenzen van de Europese Unie meer dan 20.000 wolven. In Drenthe leven twee wolvenroedels met welpen, in het Drents-Friese Wold en in Midden-Drenthe, met in totaal achttien dieren. Ook op de Veluwe leven meerdere wolvenroedels.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie benadrukte dat ze de terugkeer van de wolf 'goed vindt voor de biodiversiteit in Europa'. Het knelt volgens haar in een aantal regio's waar wolven 'een serieus gevaar' vormen voor vee.

Brief naar Milieuraad

Het voorstel van Finland wordt breed gedeeld binnen de Landbouw- en Visserijraad. Er zal een brief worden gestuurd naar de Milieuraad, waarin de Europese natuur- en milieuministers zitten, om de zorgen onder de aandacht te brengen.
Voordat een statusverlaging kan worden doorgevoerd moet eerst het Verdrag van Bern aangepast worden. Dat is een internationaal verdrag over het behoud van in het wild voorkomende dier- en plantensoorten en de daarbij behorende grensoverschrijdende natuurlijke leefmilieus in Europa.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.