'Wie betaalt het opruimen van drugsafval?'

In het drugslab in Nijeveen stonden tienduizenden liters aan chemicaliën  (Rechten: Persbureau Meter)
In het drugslab in Nijeveen stonden tienduizenden liters aan chemicaliën
Tienduizenden liters chemicaliën werden er ontdekt in de ontmantelde cocaïnewasserij in Nijeveen. En waarschijnlijk is dat niet het laatste drugslab dat hier gevonden wordt, vreest Forum voor Democratie (FVD) in Provinciale Staten. De partij maakt zich zorgen over wie de kosten van het opruimen van het drugsafval gaat betalen.
Nu is het zo dat het RUD Drenthe vaak het drugsafval moet opruimen. Maximaal vijftig procent van de kosten daarvan krijgt deze milieudienst vergoed. Maar met drugslabs zoals in Nijeveen, kunnen de kosten behoorlijk gaan oplopen, denkt FVD. Particulieren en publieke instanties krijgen tot 25.000 euro vergoed als er drugsafval op hun terrein wordt gevonden.

Opruimvergoeding te laag

Die vergoeding is volgens FVD te laag, zeker als het om drugslabs zo groot als in Nijeveen gaan. Daar werd bij een inval anderhalve week geleden een professionele drugswasstraat gevonden, de grootste ooit in Drenthe. Dertien Colombianen, drie Nederlanders en een Turk haalden hier cocaïne uit houtskool, dat op deze wijze naar Nederland was vervoerd. Voor dit proces zijn veel chemicaliën nodig.
Als de kosten boven de 25.000 euro voor het opruimen van drugsafval zijn, worden ze afgewend op de maatschappij, vreest Statenlid Thomas Blinde (FVD). Hij wil weten of Gedeputeerde Staten bereid is om meer te betalen aan particulieren en instanties die het drugsafval opruimen.

Drugsprobleem verplaatst zich

De drugsproblematiek verplaatst zich vanuit Noord-Brabant naar Drenthe, constateert FVD. Volgens de partij komt dat doordat de politie in het zuiden van het land strenger is gaan toezien en handhaven op drugslabs. Drenthe is volgens FVD een goed alternatief voor drugscriminelen, "omdat het buitengebied politiek gezien verwaarloosd wordt", aldus Blinde.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.