'Risico's rond wapenvergunning Richard K. in 2023 al aangegeven bij politie'

bargerweg weiteveen
De politie doet onderzoek na de dubbele moord © Persbureau Meter
De risico's rond de wapenvergunning van Richard K., die verdacht wordt van dubbele moord in Weiteveen, waren vorig jaar al bekend bij de politie. Zo heeft de familie van de vermoorde vrouw meerdere malen haar bezorgdheid geuit.
Volgens bronnen heeft haar vader verschillende brieven gestuurd naar het groepsbureau Klazienaveen van de politie, waar ook Weiteveen onder valt. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Onderzoek naar meldingen en aangiftes

De vermoorde vrouw liet begin oktober 2023 aan een goede kennis weten dat ze aangifte tegen K. heeft gedaan vanwege doodsbedreigingen. Politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de gemeente Emmen onderzoeken wat er met de binnengekomen meldingen en aangiftes is gebeurd.
De man werd kort na de dubbele moord aangehouden. Volgens het OM was er sprake van excessief geweld en waren er meerdere wapens gebruikt. De verdachte is in het bezit van een wapenvergunning. Het OM onderzoekt welke wapens hij mocht hebben en of die gebruikt zijn.

Intern politieonderzoek

Verschillende bronnen melden volgens de krant dat 'zeker niet alle' wapens die K. vorige week zou hebben meegebracht en gebruikt, strookten met zijn wapenvergunning. Een intern politieonderzoek moet duidelijkheid geven of de wapenvergunning van de man ingetrokken had moeten worden.
Vandaag werd bekend dat de eerste openbare zitting in de zaak staat gepland op 17 april in de rechtbank in Assen. Voorafgaand aan die zitting beslist een raadkamer van de rechtbank in Groningen op 31 januari of het voorarrest van de verdachte moet worden verlengd. Ook wordt hij onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.