Afgelopen week 13 nieuwe coronabesmettingen in Drenthe

Een coronatest (Rechten: ANP)
Een coronatest
In Drenthe zijn de afgelopen week 13 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is het laagste aantal besmettingen van Nederland. De toename van het aantal positief geteste mensen neemt af, vorige week kwamen er 19 besmettingen bij.
Dat blijkt uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er zijn geen nieuwe ziekenhuisopnames en nieuwe sterfgevallen bijgekomen.
Het totaalaantal besmettingen staat in Drenthe na vandaag op 588. Daarmee staat Drenthe op plek twee na Groningen als provincie met de minste besmettingen. In Groningen staat het totaalaantal deze week op 524 na een toename van 65. Uit cijfers van de GGD Drenthe blijkt dat zo'n in totaal sinds maart 20.000 mensen in Drenthe zich hebben laten testen op het coronavirus.
In onderstaand kaartje is de verspreiding van het virus van afgelopen week te zien in Drenthe:

Landelijk

In de afgelopen week hebben 4013 mensen te horen gekregen dat ze het nieuwe coronavirus hebben opgelopen. Dat is iets minder dan de 4036 gevallen die in de week tot vorige dinsdag waren bevestigd. Het is de eerste daling sinds het RIVM met weekcijfers komt.
Zestien mensen zijn in de afgelopen week overleden aan het coronavirus. Dat waren een week eerder negen, en de week daarvoor zes. Verder werden vijftig mensen in een ziekenhuis opgenomen vanwege een besmetting, tegen 38 in de week ervoor en 44 nog een week eerder. Ook het aantal opnames op de intensive care steeg. In de afgelopen zeven dagen zijn 25 mensen op een ic-afdeling beland, tegen 18 in de week ervoor.
De verspreiding van het coronavirus is Drenthe vanaf mei:

Testen

Landelijk hebben iets meer dan 100.000 mensen zich in de afgelopen week laten testen op het coronavirus. Dat is ongeveer evenveel als in de weken ervoor. Van alle geteste mensen had 3,5 procent het virus daadwerkelijk onder de leden. De week ervoor was dit 3,6 procent. In de regio's Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam, Haaglanden, Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland-Zuid is het percentage positieve tests het hoogst.

Reproductiegetal

Het reproductiegetal veranderde nauwelijks, het is in de afgelopen week gezakt van 1,20 naar 1,19. Dat betekent dat een groep van honderd mensen met het virus gemiddeld 119 mensen aansteekt, die op hun beurt ongeveer 142 mensen besmetten. Zo wordt de groep patiënten steeds een beetje groter en verspreidt het virus zich. Als het getal onder de 1 komt, kan het virus uitdoven.
Volgens het RIVM zijn er 438 actieve clusters, 59 meer dan een week geleden. Bij een cluster kunnen drie of meer gevallen met elkaar in verband worden gebracht. De grootste groep patiënten bestaat uit 45 mensen. De meeste mensen lopen de ziekte thuis op, daarna volgen contacten met familie en vrienden, en feestjes en het werk als belangrijkste bronnen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.