Assen herstelt afbrokkelende oevers Nijlandsloop

Een aannemer gaat de oevers weer herstellen (Rechten: RTV Drenthe/Maarten Stultjens)
Een aannemer gaat de oevers weer herstellen
De oevers van de Nijlandsloop in Assen-Oost hebben nog geen twee jaar na de oplevering al een herstelbeurt nodig. Totale kosten: dertigduizend euro.
De gloednieuwe oevers raakten volgens de gemeente beschadigd door de droogte en daaropvolgende hoge waterstand van vorig jaar. Met name ter hoogte van de Anreperstraat moeten de oevers hersteld worden.

Droge zomer

De wortels van de planten die de grond stevigheid moeten geven, waren door de kurkdroge zomer van vorig jaar nog niet diep genoeg in de aarde doorgedrongen, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Daardoor waren de oevers niet sterk genoeg. Door stevige regenval ging het daarna verder mis en brokkelden de oevers af.

Oude vorm

De Nijlandsloop is in de voorbije jaren samen met de Bosbeek in ere hersteld. Daardoor zijn ze weer op elkaar en op de Drentsche Aa aangesloten. De twee beken zijn in de loop van de eeuwen rechtgetrokken en deels gedempt, waardoor ze niet meer met elkaar verbonden waren.
In 2018 heeft de gemeente Assen de natuurlijke kronkelende loop van de beken voor twee miljoen euro hersteld. Er zijn ook voet- en fietspaden naast de beken aangelegd en er zijn vistrappen geplaatst. Het plan was onderdeel van het grote stadsproject Florijnas.

Maandje aan het werk

Een aannemer is de komende weken bezig met het herstellen van de oevers. Daarnaast legt de aannemer houten beschoeiing aan, om de oevers verder te verstevigen. In de tweede week van september moeten de werkzaamheden klaar zijn. Wandelaars moeten tijdens het herstel rekening houden met wat overlast.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl