Jongeren roepen op tot Project X-feest in Hoogeveen

Deze poster circuleert binnen appgroepen (Rechten: Anonieme bron)
Deze poster circuleert binnen appgroepen
Op een poster die circuleert binnen verschillende Whatsapp-groepen wordt opgeroepen tot een Project X-feest in Hoogeveen. Vrijdagavond op het Marktplein in de stad is 'een feest waar je alleen maar van kon dromen', volgens de poster.
Ook wordt er gevraagd om de afbeelding alleen in privéberichten te delen, en niet openbaar op sociale media te zetten.

'Gezellig feest'

Vrijdag om 21.00 uur, op het Marktplein in Hoogeveen, zo staat er te lezen. Bovendien wordt er vermeld: "Wij zijn niet uit op geweld. laten we er een gezellig feest van maken."
Gisteravond was de wijk Krakeel in Hoogeveen het toneel van ongeregeldheden. Tientallen jongeren gingen de straat op na oproepen op sociale media. In de berichten werd opgeroepen om herrie te schoppen in de wijk Krakeel. De politie hield vier minderjarige jongeren aan voor het afsteken van vuurwerk en het beledigen van een agent.

Hoe serieus?

Politiewoordvoerder Paul Heidanus laat weten op de hoogte te zijn van de plannen. "We proberen de berichten op dit moment te duiden. We moeten eerst analyseren hoe serieus deze oproep is. Oproepen voor zogenoemde Project X-feesten komen regelmatig voorbij, en meestal is het een broodje aap, of een aantal jongeren dat zich verveelt. En dan loopt het met een sisser af."
Toch neemt de politie de aankondiging serieus: "Zeker gezien de gebeurtenissen van gisteravond volgen we dit op de voet. Sowieso zijn we de situatie in Hoogeveen continu aan het monitoren."
<p>Project X is de naam voor een feest waarvoor via sociale media gasten worden uitgenodigd, die in zulke groten getale komen dat het feest enorm uit de hand loopt. Het meest bekende Project X feest in Nederland was in 2012 in Haren. Daar kwamen duizenden mensen af op een openbare uitnodiging voor een verjaardagsfeest van een meisje dat 16 werd. Het draaide uit op rellen, waarbij lantaarnpalen, verkeersborden en winkels kort en klein werden geslagen.</p><p>Het ontleent zijn naam aan de film Project X, waarin de hoofdpersonen van plan zijn aan populariteit te winnen door een groot feest te organiseren, een plan dat al snel helemaal uit de hand loopt.</p>
Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen laat weten dat er streng opgetreden wordt, mochten er ongeregeldheden zijn. "We doen samen met de politie uitgebreid onderzoek om degenen in beeld te krijgen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Onze insteek is: er komt geen feest. We gaan er alles aan doen om dat te voorkomen."

Hard optreden

"Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten er onmiddellijk mee stoppen. Ze weten niet wat ze aanrichten en waar ze verantwoordelijk voor zijn, als zo'n Project X-feest doorgaat", vervolgt de burgemeester. "We gaan echt hard optreden tegen de mensen die dit veroorzaken en mensen die rellen uitlokken. We zetten alle strafrechtelijke middelen in die er zijn, en ik weet zeker dat we de verantwoordelijken in beeld krijgen."
De consequenties voor de organisatoren en deelnemers aan het feest zijn duidelijk: "Alle schade die veroorzaakt wordt, wordt verhaald op de verantwoordelijke jongeren én hun ouders."

Oproep

Daarmee doet Loohuis ook een dringend beroep op de ouders: "U bent mede-verantwoordelijk voor wat uw kinderen doen. Houd uw kinderen in de gaten, en maak ze duidelijk dat ze onmiddellijk moeten stoppen met dit soort acties."
Ook heeft de burgemeester een woord van waarschuwing voor de media: "Ik wil in algemene zin de media oproepen hier verstandig mee om te gaan. Met teveel berichtgeving verleen je er juist medewerking aan, zodat iedereen er juist naartoe gaat. Waak daarvoor."

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.