Nieuw-Buiner opgepakt in cyberonderzoek

Phishing, trap er niet in (Rechten: Pixabay)
Phishing, trap er niet in
De politie heeft afgelopen dinsdag een 22-jarige man uit Nieuw-Buinen opgepakt in een lopend onderzoek naar cybercrime. De politie meldt dat in het dorp onder meer merkkleding, telefoons, computers, grote contante geldbedragen en dure vervoersmiddelen in beslag zijn genomen.
Naast de man uit Nieuw-Buinen is dinsdag ook een 33-jarige man uit Helmond aangehouden. Ook zijn woning is doorzocht. Er zaten al verdachten uit andere delen van Nederland vast.

Cybercime

Ruim 200, voornamelijk oudere, mensen zijn slachtoffer geworden van deze groep cybercriminelen. Mensen die zich voordeden als bankmedewerkers adviseerden aan de slachtoffers om geld over te maken op een 'veilige' rekening, omdat er bijvoorbeeld een hack dreigde.
De cybercriminelen keken waar nodig met een ondersteuningsprogramma mee op de computer van het slachtoffer, om zogenaamd te helpen met het zo snel mogelijk veiligstellen van het geld. In werkelijkheid werd het geld weggesluisd naar rekeningen van zogenoemde 'geldezels' of 'katvangers'.
Op deze manier zijn bedragen tussen de 10.000 tot 100.000 euro gestolen. De slachtoffers zijn voor ruim 4 miljoen euro opgelicht.

Landelijke zaak

De politie heeft in mei en juni al vier mannen en een vrouw opgepakt. Het vijftal uit Veendam, Amsterdam en Amersfoort zit nog steeds vast en wordt verdacht van oplichting, computervredebreuk en witwassen. Bij deze arrestaties zijn ook grote geldbedragen, dure auto's en andere spullen in beslag genomen.
De politie sluit niet uit dat meer mensen worden aangehouden in deze zaak.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl