Bewoners Belastingflat zitten eerste rang op Koningsdag: 'Ons balkon zit helemaal vol'

Uitzicht Belastingflat
Jan en Hilda Blokzijl zitten eerste rang op Koningsdag © RTV Drenthe/Marjolein Lauret
"Een oranje hoed, sjaal en een oranje broek", jubelt Hilda Blokzijl uit Emmen. Zij heeft haar koningskleren al klaar. Bovendien heeft ze de perfecte ruimte om de koningsgezinde outfit te showen; namelijk vanaf haar eigen balkon.

Balkondruk

Blokzijl woont samen met haar man in de Belastingflat. Zij kijken uit op het Raadhuisplein, waar op Koningsdag de route eindigt en de festiviteiten doorgaan op het hoofdpodium. "We zitten eerste rang!"
Haar echtgenoot werd, vlak nadat bekend werd dat de koning Emmen aandoet, meteen gebeld door familie. "Iedereen wil bij ons komen kijken." Vrouw Hilda valt hem bij: "En dan zijn we al met veertien man. Als er ook nog vrienden bij willen, dan past dat echt niet meer."

Nog geen oranjekoorts

Huize Blokzijl is dus koningsgezind, maar dat oranjegevoel is bij drie bewoonsters van woonzorgcentrum Holdert in Emmen totaal niet aanwezig. Oók dat gebouw is pal gelegen aan het Raadhuisplein. "Ik heb er niet zoveel mee", zegt Annie Bosma. Medebewoonster Korrie Wijnholds vult aan: "Ik vind het leuk om te zien, maar dat is ook alles."
De dames komen samen in het appartement van Renkje Zoer. Zij kijkt uit op het Raadhuisplein. Ook Zoer is nuchter onder het koningsbezoek. Wél heeft ze, ongetwijfeld onbedoeld, een knaloranje rollator.

Oranje activiteiten

Activiteitenbegeleidster Anja Strijker van het woonzorgcentrum wil de komende tijd gebruiken om de bewoners tóch langzaam op te warmen voor Koningsdag. "April wordt onze oranjemaand. We gaan een koningsbingo doen, we gaan corsages maken en natuurlijk mogen de oranje tompoucen niet ontbreken."
En hoewel bewoonster Zoer dat beoogde oranjegevoel nog moet krijgen, heeft ze wel een heel vurige wens: "Ik hoop dat de koning bij ons naar binnen komt."
Bewoners Belastingflat zitten eerste rang op Koningsdag

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.