'Zo snel mogelijk tijdelijke weg langs spoor Hooghalen'

De gemeente Midden-Drenthe wil zo snel mogelijk een tijdelijke weg aanleggen langs het spoor bij Hooghalen. Aanleiding is een dodelijk ongeluk van afgelopen mei en het bijna-ongeluk van eerder deze week bij een onbewaakte spoorwegovergang.

Behalve de gemeente vinden ook de NS en ProRail dat het 'tijd is voor actie'. Het is de bedoeling dat de tijdelijke weg aan de oostkant van het spoor komt, vanaf de Zwiggelterweg tot aan de zuidelijke spoorovergang. Wanneer dat het geval is, hoeven grondeigenaren geen gebruik meer te maken van de onbewaakte spoorwegovergangen en kunnen die opgeheven worden.

'Pittig gesprek'

Vanochtend gingen de partijen in gesprek met een van de grondeigenaren. Volgens burgemeester Mieke Damsma was dat een 'pittig' gesprek. "Maar we zijn heel blij dat we met z'n allen tot een oplossing zijn gekomen", vertelt ze. "Ik begrijp ook dat de grond voor boeren heel belangrijk is, zeker nu midden in de oogsttijd. Het betekent natuurlijk wel wat dat we nu ruimte nodig hebben voor zo'n noodweg."

Damsma zegt begrip te hebben voor het standpunt van de boeren. "We kiezen niet alleen maar de kant van de NS en ProRail, het is een gezamenlijke aandacht. Maar we zijn er als gemeente voor álle inwoners."

Wanneer de noodweg wordt aangelegd, durft de burgemeester niet te zeggen. "Het liefst morgen al, maar ik ben geen ingenieur. Dus ik kan daar nog heel weinig over zeggen, maar uiteraard zo snel mogelijk." In een later stadium wordt er een definitieve weg aangelegd.

Reactie ProRail en staatssecretaris

"We zijn blij dat we de medewerking hebben van de betrokken boeren", aldus ProRail-directeur John Voppen. "De burgemeester speelde hier ook een belangrijke rol in door haar toezeggingen om alles in goede banen te leiden."

Ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat is blij met de overeenkomst. "Elk incident op een overweg is er een te veel. We moeten zo snel mogelijk van deze onbeveiligde overwegen af."

Lees ook:

Deel dit artikel: