'Schrappen beschermde natuur als oplossing voor stikstofcrisis is kansloze missie'

Het schrappen van beschermde natuur is geen reële optie om een uitweg te vinden uit de stikstofcrisis. Dat staat in vertrouwelijke conceptconclusies van Arcadis, dat in opdracht van minister Carola Schouten onderzoek deed naar het schrappen van natuurgebieden.

Het document is in handen van EenVandaag.

Op aandringen van coalitiepartijen VVD en CDA gaf minister Schouten afgelopen voorjaar aan onderzoeksbureau Arcadis opdracht om alle Natura 2000-gebieden door te lichten. Aanleiding was de crisis die ontstond nadat de Raad van State vorig jaar mei had geoordeeld dat Nederland te weinig deed om deze kwetsbare natuurgebieden te beschermen tegen de neerslag van het schadelijke stikstof.

Voldoet niet aan voorwaarden voor schrappen

CDA en VVD opperden dat het schrappen van de beschermde status van natuurgebieden mogelijk weer ruimte zou kunnen geven voor bijvoorbeeld woningbouw en bedrijfsuitbreidingen. Arcadis concludeert nu dat er geen enkel Natura 2000-gebied is dat voldoet aan de voorwaarden om voor doorhaling in aanmerking te komen.

In theorie, zo beschrijven de onderzoekers, kan het doorhalen van de beschermde status van een natuurgebied slechts onder twee voorwaarden: wanneer er bij de aanwijzing van een gebied wetenschappelijke of administratieve fouten zijn gemaakt óf wanneer een gebied er dermate slecht voor staat dat van herstel geen sprake meer is.

In Drenthe zijn vijftien Natura 2000-gebieden.

Meer over dit onderwerp:
ROEG! natuurnieuws stikstofcrisis Natura 2000
Deel dit artikel: