Maike van der Duin maakt NK-debuut bij elite-vrouwen

WIELRENNEN - Ze heeft al elf rood-wit-blauwe truien in haar kast hangen. Zes op de weg en vijf op de baan. Maar vandaag maakt Maike van der Duin (18) uit Assen haar debuut tussen de 'grote namen' bij het NK wielrennen rond de VAM in Wijster.

In tegenstelling tot bij de mannen is bij de vrouwen de complete vaderlandse top aanwezig. "Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen zijn gewoon de beste van de wereld", zegt Van der Duin. "Die zijn op hoogtestage en trainingskampen geweest. Maar dat niveauverschil blijf je altijd houden bij de vrouwen. Daar word ik als renster ook zeker sterker van. Maar bij deze koers, wat een echte uitputtingsslag gaat worden, denk ik zeker dat zij daar voordeel bij hebben."

Gele trui Asser Jeugdtour

Als meisje van negen pakte ze al de gele trui tijdens de Asser Jeugdtour. Al haar hele leven lang wil ze profwielrenster worden. "Toen ik nog zo jong was, was ik buiten de wedstrijden om helemaal niet serieus met de sport bezig. Maar altijd als de wedstrijd begon dan ging er een knop om en dan was het alleen maar winnen, winnen, winnen", zegt de renster van het Biehler Krush Cycling Team lachend.

Melanie Klement

Samen met Melanie Klement, geboren en getogen in Diphoorn, moet Van der Duin onze provincie vertegenwoordigen. De Drentse dames zijn teamgenoten. Clubrensters mogen dit jaar niet starten op het NK omdat het parcours dat niet toelaat.

Profwielrenster Janneke Ensing uit Gieten zit in de lappenmand. Met een gebroken sleutelbeen en een breuk in haar schouder staat zij voorlopig langs de kant.

Live op TV

De vrouwen starten vanmiddag om 14.30 uur voor een koers over 124 kilometer. In de wedstrijd zijn 34 klimmetjes opgenomen. Vanaf 15.30 uur kunt u het allemaal live volgen op RTV Drenthe.

Meer over dit onderwerp:
Assen NK wielrennen Maike van der Duin
Deel dit artikel: