'Verdwenen' kunstwerk terug in Paterswolde dankzij creatieve asielzoekers

Kunstwerk AZC
De onthulling van het kunstwerk, gemaakt door azc-kinderen © RTV Drenthe
Wekenlang is er aan gewerkt door asielzoekers. En vandaag werd het kunstwerk onthuld in de voormalige Bladergroenschool in Paterswolde. Op die plek worden asielzoekers opgevangen en zij hebben zich de afgelopen weken ingezet om een kunstwerk van de overleden Groningse kunstenaar Anno Smith weer zichtbaar te maken.
Het gaat om een reproductie van een keramisch kunstwerk op een muur van de school. Om veiligheidsredenen werd op die plek een nieuwe muur geplaatst en daardoor verdween het kunstwerk letterlijk uit beeld. Dit werk moest symboliseren hoe kinderen in het speciaal basisonderwijs van de Bladergroenschool soms 'vleugellam' binnen kwamen, maar uiteindelijk in een prachtige vlucht hun toekomst tegemoet gaan.
Kunstwerk azc
Een detail van het kunstwerk in Eelde © RTV Drenthe
Kunstenaar Peter Tholen besloot samen met Siebe Diertens, oud-conciërge van de Bladergroenschool, aan de slag te gaan met het werk van Smith. Volgens Tholen geldt de symboliek van het kunstwerk ook voor asielzoekers die vaak van alles hebben meegemaakt, maar het azc uiteindelijk verlaten als burgers van Nederland.
Uiteindelijk zal de muur met het kunstwerk gemaakt door asielzoekers later dit jaar weggehaald worden om zo het originele kunstwerk weer tevoorschijn te laten komen. Dit gebeurt op het moment dat de tijdelijke bewoners de asielzoekersopvang in Paterswolde verlaten.
'Verdwenen' kunstwerk terug in Paterswolde dankzij creatieve asielzoekers

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.