Pensionado verandert wandelroutes om natuur te beschermen: 'Het is een afwijking'

Luc Schepers wandelroute Drents-Friese Wold Aekingerzand wandelen natuur
Luc Schepers laat zijn vrouw Wilma de routes testen © RTV Drenthe/Jeanine Hofsteenge
In bepaalde delen van het Drents-Friese Wold komen stiltegebieden. Wandelaars zijn daarom op die plekken niet meer welkom vanaf 2025. Natuurbeheerders willen graag dat bestaande wandelroutes worden omgelegd en die kloppen daarvoor aan bij Luc Schepers.
Het maken van wandelroutes gaat bij Luc Schepers namelijk nog verder dan een uit de hand gelopen hobby. Hij spendeert momenteel bijna al zijn tijd achter de computer om routes te tekenen, of op een wandelpad ergens in Drenthe om de routes te testen.
"Je bent gek van iets, je hebt een hobby, je hebt een passie. Geef het maar een naam. Het is misschien wel een beetje een afwijking", zegt de Roldenaar lachend. "Het is gewoon heel leuk om te doen."
Bekijk in deze video hoe Schepers dat aanpakt:
Schepers is vrijwilliger bij natuurorganisatie Nivon Natuurvrienden. Hij schrijft een herziende wandelgids over het Drenthepad. Door de routewijzigingen kan de oude gids namelijk de prullenbak in. In 2025 wil hij een jubileumgids af hebben en dat neemt bijna al zijn tijd in beslag.
In de nieuwe gids staan herziene routes, met extra informatie over de omgeving en foto's. Bij het Aekingerzand betekent dat dat je op een gegeven moment niet meer rechtdoor gaat, maar linksaf slaat. "Omdat de tapuit daar broedt, staat dat gebied heel erg onder druk. Linksaf slaan is de oplossing om die recreatieve druk te verminderen."
Ik ben blij als we een route hebben die over heide gaat, door bossen, langs akkers. Dat je Drenthe kan laten zien in optima forma
Luc Schepers, wandelroutemaker
De routemaker laat zijn creaties testen door zijn vrouw Wilma. Zij krijgt een geprinte route en moet de weg zelf vinden. Dan stuit het tweetal vanzelf op eventuele foutjes. "Of een hek dat is neergezet of een pad dat onder water is gelopen."
De routes worden soms veranderd, maar dat betekent volgens Schepers niet dat het minder mooi wordt. Hij zoekt juist naar de pareltjes in de omgeving, zoals in die buurt het Shakespeare Theater in Diever of de Potjesberg. "Ik ben blij als we een route hebben die over heide gaat, langs bossen, langs akkers. Dat je Drenthe kan laten zien in optima forma."
Luc Schepers wandelroute Drents-Friese Wold wandelgids
Schepers spendeert uren achter zijn computer © RTV Drenthe/Jeanine Hofsteenge

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.