Verontwaardiging over bomenkap in Emmerdennen: 'Er is naar mijn idee klakkeloos gekapt'

Bomenkap in Emmerdennen
Bomenkap in Emmerdennen © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Bijna duizend bomen gingen in de afgelopen weken tegen de vlakte in het bos Emmerdennen in Emmen. In een bosvak aan de kant van woonwijk Emmerhout zijn her en der grote en kleine exemplaren verdwenen. Buurtbewoners zijn geschrokken.
"Ik woon hier al ruim veertig jaar, maar zo'n kaalslag heb ik niet eerder meegemaakt. Bovendien hebben de zware machines veel vernielingen aangebracht", zegt buurtbewoner Henk Brands.

'Puur winstbejag'

Samen met buurtgenoten trok hij bij Staatsbosbeheer - beheerder van het bos - aan de bel. "Ik snap dat er geregeld onderhoud gepleegd moet worden, maar wat er nu gebeurd is, snap ik niet. Er is nu naar mijn idee klakkeloos gekapt." Buurtgenoot Roelof Schepers: "Elke keer als ik hier een rondje loop, maak ik me er druk over hoe het bos erbij staat. Ik vind het echt heel jammer. En waar het voor nodig was? Ik weet het niet."
Vermoedens hebben de twee wel. Schepers: "Het valt me op dat vooral de grote, rechte exemplaren zijn verdwenen. Dat zijn bomen van vijftig tot tachtig jaar oud, waar je mooie planken van kunt maken. Ik heb het idee dat Staatsbosbeheer vooral geld nodig had." Dat denkt Brands ook. "Puur winstbejag, dit."
Lees verder onder de foto
Bomenkap in Emmerdennen
Bomenkap in Emmerdennen, links Roelof Schepers, rechts Henk Brands © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Volgens Staatsbosbeheer is dat niet het geval. "Wat hier de afgelopen weken is gebeurd, noemen we licht regulier onderhoud", zegt boswachter Linde Veldhoen. "Verjonging van het bos is geregeld nodig om de variatie in het bos te behouden. Daarmee zorgen we er ook voor dat het bos sterker blijft."

'We geven letterlijk ruimte aan nieuwe natuur'

Dat het omkappen van soms oude en grote bomen pijn doet bij mensen, snapt ze. "Toch is het nodig dat we dat af en toe doen, zodat we voor licht en ruimte in het bos zorgen. We geven zo letterlijk ruimte aan nieuwe natuur, voor nieuwe generaties. Bovendien zijn er in de Emmerdennen gelukkig nog heel veel oude bomen te vinden."
Volgens haar wordt zorgvuldig uitgekozen welke bomen om moeten en welke niet. Geld verdienen met bomenkap is volgens haar niet de intentie van dit project. "De opbrengst van het hout wordt volledig gebruikt voor nieuwe natuurontwikkeling en voor het beheer."
Lees verder onder de foto
Boswachter Linde Veldhoen
Boswachter Linde Veldhoen © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
De geplande bomenkap in Emmerdennen is inmiddels afgerond. "In de komende weken wordt de oogst opgehaald en daarna gaan we ook snel paden weer herstellen", zegt Veldhoen. "Op sommige plekken zijn diepe sporen ontstaan door graafmachines. Wat we zien op plekken in het bos waar we eerder hebben uitgedund, is het opvallend hoe snel de natuur zich weer herstelt. Er groeien alweer allerlei mossen en varens."
Emmerdennen is een oud bos. Later dit jaar viert Staatsbosbeheer het tweehonderdjarig bestaan van het bos. Het bos is destijds bewust met gemengde boomsoorten ingeplant. In de loop van de tijd groeide de stad om het bos heen. Staatsbosbeheer werkt sinds 2017 met een nieuw beheerplan voor het bos, waarbij een deel van de oude en grotere bomen in fases plaatsmaakt voor jonge aanplant.
Bekijk hieronder de beelden over de bomenkap:
'Waarom is zo'n grootscheepse bomenkap in het bos nodig?'

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.