'Nog jaren miljoenentekorten bij Drentse gemeenten'

De coronacrisis leidt nog jarenlang tot miljoenentekorten bij Drentse gemeenten. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van Trendbureau Drenthe. Dit bureau heeft onderzoek gedaan naar de economische effecten van corona in opdracht van de provincie.
In het tweede kwartaal kromp de economie met acht tot tien procent als gevolg van de lockdown. De coronacrisis betekent dat de Drentse gemeenten, die al in zwaar weer verkeren, nog moeilijker hun schulden kunnen afbetalen.

Miljoenentekort

Vorig jaar was er bij de gemeenten opgeteld een tekort van totaal 23 miljoen, naar verwachting daalt dat slechts tot 21 miljoen in dit jaar. In het gunstige scenario rekenen de onderzoekers op een miljoenentekort van ruim tien miljoen euro in de drie jaar erna.
De grootste kostenpost voor de gemeenten blijven sociale voorzieningen zoals uitkeringen. De verwachting is dat door de coronacrisis het aantal uitkeringen flink stijgt en dat het steeds moeilijker wordt om de inwoners weer aan het werk te krijgen. Daarnaast komt er minder parkeer- en toeristenbelasting binnen, is de verwachting op de middellange en lange termijn.

Inwoners de dupe

"De coronacrisis lijkt als katalysator te werken van bestaande problematiek in de samenleving", schrijven de onderzoekers. Vooral de kwetsbare inwoners van Zuidoost-Drenthe, Assen, Hoogeveen en Meppel - jongeren, zzp'ers en flexwerkers - lijken slachtoffer te worden van de economische klap. De Drentse gemeenten geven in het onderzoek aan onvoldoende geld vanuit het Rijk te krijgen om alle taken uit te voeren en dat moet veranderen zo vinden de gemeenten. "Anders kunnen veel inwoners niet meer rekenen op de zorg waar ze wel recht op hebben."
Drentse welzijnsmedewerkers zien nu al meer scheidingen, eenzaamheid en dakloosheid in Drenthe. Ook lopen wachtlijsten op en zijn er meer inwoners met schulden. Daarnaast wordt gewezen op meer rondhangende jongeren en spanningen in de wijken.

Duurzaam begroten

De onderzoekers waarschuwen dat de economische gevolgen van de coronacrisis ten koste kunnen gaan van geplande ontwikkelingen zoals de energietransitie, duurzame zorg en woningbouw. Ook wordt gewezen op de dalende compensatie vanuit het gemeentefonds, waardoor er bij gemeenten steeds minder geld binnenkomt.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.