Vier kilometer omfietsen voor kop koffie in Meppel is verleden tijd door komst bruggetje

Villa Kalkoven / Drentsche Hoofdvaart
Om vanaf restaurant Villa Kalkoven naar de andere kant van Drentsche Hoofdvaart te komen, moet je nu 4 kilometer omfietsen © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Het is maar een klein bruggetje van een meter breed en zo'n zeventien meter lang. Maar dit kleine bruggetje betekent binnenkort wel dat mensen niet langer vier kilometer hoeven om te wandelen of fietsen om aan de andere kant van de Drentsche Hoofdvaart te komen.
Aan de andere kant van de Drentsche Hoofdvaart zitten een restaurant, camping en ook nieuwbouwwijk de Nieuwveense Landen komt steeds meer die kant op. "Helaas is er op dit moment geen mogelijkheid om er gemakkelijk te komen", zegt Stefan Hoekstra, een van de twee eigenaren van restaurant Villa Kalkoven.
Lees verder onder de video
Van vier kilometer omfietsen naar voetgangersbrug van enkele meters
Zelf staat hij op het terras langs het water, waar hij meerdere fietsers en voetgangers aan de overkant van het water over de weg ziet. Een man zit met zijn hond op een bankje. "Een brug? Dat is een goed idee, maar die zal er waarschijnlijk nooit komen", zegt hij. Maar dat bruggetje komt er dus wel. "Nou, dat is fijn. Er liggen en varen hier in de zomer best veel boten. De bestuurders kunnen nu moeilijk bij het terras komen", zegt hij.
Stefan Hoekstra is niet alleen zelf blij dat de brug er komt. "Er komt een grote woonwijk deze kant op", zegt hij, wijzend naar een groot gebied achter het restaurant. "Dan kunnen bewoners dus ook makkelijker langs het water wandelen of fietsen in een ontzettend mooi gebied. En we hopen natuurlijk dat ze een kopje koffie, lunch, gebakje of wat anders bij ons komen halen", lacht hij.

Brug wordt geschonken

De kosten voor de aanleg van de brug vallen enigszins mee, omdat het niet om een nieuwe brug gaat. De brug lag eerder aan Bleekerseiland in het centrum van de stad. Dit schiereiland in de stad gaat veranderen en daarom is de brug niet meer nodig. Podiumbouwer InterStage is eigenaar van de brug en schenkt deze voor dit project.
Lees verder onder de foto
Paradijssluis
De oversteek over de Paradijssluis wordt verbreed, en via het gras komt een brug naar het restaurant. © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Voor vaarverkeer verandert er niets. De oversteek over de sluis in de Drentsche Hoofdvaart wordt breder gemaakt, zodat mensen er met de fiets kunnen oversteken. Het bruggetje wordt vervolgens verbonden met een stuk groen bij de sluis.
In totaal is er 130.000 euro nodig voor het project. De provincie staat garant voor 75.000 euro en Waterschap Drents Overijsselse Delta komt met een subsidie van 10.000 euro. De gemeente Meppel legt de resterende 45.000 euro bij.
Wanneer de brug er ligt is nog niet bekend. "Ik hoop dat het deze zomer gereed is", zegt Hoekstra. "En anders volgend jaar."
Bleekerseiland en pannenkoekenschip
De brug was eerder de toegang voor Bleekerseiland. Nu komt deze over de Drentsche Hoofdvaart © RTV Drenthe / Stefan Klomp

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.