Provincie wil wolf afschieten bij meerdere aanvallen binnen wolfwerend raster

Wolf
Een wolf © Bertus Rozemeijer
De provincie wil wolven die herhaaldelijk vee aanvallen sneller kunnen afschieten. Afgelopen maand sloegen wolven in Drenthe acht keer toe op plekken waar een goedgekeurd wolfwerend raster staat.
Vorige week erkende de zogeheten Gebiedscommissie dat de verplaatsbare wolvenrasters met vijf of zes draden onvoldoende werken in het leefgebied van de wolvenroedel in het Drents-Friese Wold. In januari zijn wolven meermaals door goedgekeurde wolfwerende rasters gekropen. De provincie kon daar vorige week inhoudelijk nog niet op reageren.

Afschot

De provincie laat nu weten zich 'zorgen te maken' over de vele aanvallen van de wolf. In samenwerking met de provincie Gelderland wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn om met dit probleem om te gaan.
"Drenthe onderzoekt wat er voor nodig is om met de interventierichtlijn wolf-vee aan de slag te gaan", zegt gedeputeerde Egbert van Dijk. "Deze richtlijn houdt in dat bij herhaaldelijke aanvallen van een wolf op goed beschermd vee, een wolf uit de populatie genomen kan worden."
Dat gaat dus om afschot van de wolf. Dat zou moeten gebeuren bij dieren die binnen één gemeente op goed beschermd vee herhaaldelijk aanvalt. Binnen een straal van een kilometer van de aanvalslocatie en tot uiterlijk 21 dagen na de aanval, kan de provincie volgens de interventierichtlijn ingrijpen.
In verband met de beschermde status van de wolf wil de provincie nog wel onderzoeken of dit mag.

'Rasters werken wel'

Drenthe wil daarnaast benadrukken dat de wolfwerende rasters 'wel degelijk' werken. Zij onderzoekt waarom het misgaat bij het flexibele draadraster. Binnen dit raster waren aanvallen van de wolf.
Uiteindelijk wil Drenthe een 'wolfvrije' regio. Daarvoor lobbyt zij naar eigen zeggen in Den Haag en Brussel voor het verlagen van de status van de wolf.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.