Onderzoek: geluid windmolens in Veenkoloniën blijft binnen marges

windpark drentse monden oostermoer
Windmolens van een Drents windmolenpark © RTV Drenthe
Windmolens in windmolenparken De Drentse Monden en Oostermoer overschrijden de normen voor geluidshinder niet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van onderzoeksbureau LBP/Sight in opdracht van de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn.
Aanleiding voor dit onderzoek was het zogenaamd akoestisch onderzoek naar laagfrequent geluid in beide windparken. Tussen april 2020 en juli 2022 werd dit onderzoek verricht en het bleek dat in beperkte mate een hogere geluidemissie werd gemeten dan verwacht.
Tekst gaat verder onder het informatiekader
Laagfrequent geluid
Laagfrequent geluid is geluid met een frequentie beneden de 100 of 125 Hertz. Hoe lager de frequentie, hoe verder het geluid reikt en ook hoe harder het geluid moet zijn om het te kunnen waarnemen. Geluid lager dan 20 Hertz is voor een mens in principe onhoorbaar, maar kan wel voelbaar zijn. Via de tool Online Tone Generator kun je zelf horen hoe laagfrequent geluid in verschillende geluidsfrequenties zou kunnen klinken.
Voor veel mensen is laagfrequent geluid niet direct waarneembaar. Maar sommigen die het wel waarnemen kunnen daar bijzonder veel last van hebben. Sommigen ervaren hierbij ook gezondheidsklachten, zoals slapeloosheid, stress en hartklachten.

Geen overschrijdingen

Uit het nieuwe onderzoek, dat plaatsvond in juli, september en oktober vorig jaar, is geconcludeerd dat het gemeten geluid binnen de gestelde marges blijft en dat er geen bijzondere tonen gemeten zijn. Volgens beide gemeenten geven de resultaten daarom geen aanleiding voor een vervolgonderzoek.
De gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn benadrukken dat ze zich willen blijven inzetten voor de gezondheid van omwoners die last hebben van het geluid van de windmolens. Omwonenden van de parken hebben in de afgelopen jaren al meerdere keren aangeklopt bij de gemeente, omdat ze overlast ervaren van het geluid dat de windmolens produceren.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.