Brandweer verliest 'Fikthor' bij brand De Krim

Het was hét pronkstuk van de brandweer IJsselland, Overijssel: blusrobot Fikthor. In te zetten bij branden in gebouwen, waar het te onveilig is voor brandweerlieden om naar binnen te gaan. Maar Fikthor is niet meer. De blusrobot ging gisteravond tijdens de bestrijding van de grote brand in De Krim, net over de provinciegrens bij Coevorden, verloren in de vuurzee.
De trieste overblijfselen van de blusrobot staan op het terrein waar gisteren de uitslaande fabrieksbrand woedde. De brandweer staat er beteuterd bij te kijken, meldt RTV Oost. Want inderdaad, "iedereen was heel trots op het ding", zegt brandweerwoordvoerster Diana Inkelaar. Ze bevestigt dat de robot, die sinds juni vorig jaar dienst deed voor brandweer IJsselland en vanuit de kazerne in Wesepe werd ingezet bij moeilijke branden, in zijn geheel verloren is gegaan.

Drenthe heeft 'BAS'

Zoals Fikthor zijn er nog maar weinig blusrobots in ons land, Drenthe heeft nog geen blusrobots, maar er wordt wel een brandweerrobot ontwikkeld in samenwerking met sloop- en recyclingbedrijf Bork uit Stuifzand, verklaart Jeroen Antoons van de Veiligheidsregio Drenthe (VRD). De Drentse brandweerrobot: 'BAS', wat staat voor Bork Autonome Services, is kleiner dan Fikthor en wordt ingezet voor de verkenning van panden. BAS is uitgerust met een 360-gradencamera, een gasmetingssensor en een hittebeeldcamera.

Onder het puin

Volgens teamleider Tom Meijerink die met de robot werkt, is Fikthor op rupsbanden naar binnen gereden waar hij zelfstandig met een waterkanon aan de slag ging. "De robot was flink aan het blussen. Door middel van parameters en kleurveranderingen van de rook hebben wij kunnen constateren dat het bluswerk effect had. Helaas stortte na anderhalf uur ineens het plafond in. Het kwam in zijn geheel naar beneden. De blusrobot kwam daarbij vast onder het puin te zitten en kon niet meer zelfstandig terug of worden weggehaald", aldus Meijerink.

Hitte en vlammen fataal voor robot

Ondanks dat Fikthor brandbestendig zou moeten zijn, is de langdurige blootstelling aan de vlammen de robot fataal geworden. "De robot wordt beschermd door sprinklers die de hitte moeten weghouden, maar dat was in dit geval onvoldoende."
Dit had een paar jaar geleden nog zomaar mensenlevens kunnen kosten
Tom Meijerink, brandweerbaas van Fikthor
Meijerink vindt het heel jammer dat de brandweer IJsselland al na een half jaar zijn robot verliest, maar het leidt niet alleen maar tot kommer en kwel: "Dit is heel spijtig, maar het is toch ook waarom de robot zijn waarde bewijst. Je verliest liever materieel dan mensen in een brand. Het geeft ons ook gelijk in de beslissing waarom het niet veilig was bij dit oude industriepand, een gebouw waarin van alles aan elkaar hangt, brandweerlieden naar binnen te sturen. Dat het dus verstandig is geweest om de aanval in te zetten met een robot in plaats van mensen. Dit had een paar jaar geleden nog zomaar mensenlevens kunnen kosten."
Uitslaande brand houdt De Krim in de ban
Een blusrobot is een unieke voorziening voor de brandweer om ook moeilijke branden van binnenuit te kunnen bestrijden. Naast de brandweerkazerne in Wesepe, heeft alleen de brandweer van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de beschikking over een of meer van van zulke robots. Fikthor is op 4 januari voor het laatst ingezet bij de bestrijding van een grote brand in Rutten (Flevoland). Daar ging het hartstikke goed en spoot Fikthor met 1,4 miljoen liter water de vuurzee plat.

Vervangende Fikthor

Maar brandweerman Tom Meijerink heeft goed nieuws. Er komt spoedig weer een tijdelijke vervanger van de robot naar Wesepe. "We hebben contact met brandweer Rijnmond en die hebben ons zojuist geappt dat er vanuit Rotterdam een robot onze kant opkomt, die we tijdelijk mogen gebruiken. En dat is heel fijn. Want als er iets is wat het werken met een blusrobot ons heeft geleerd, is dat het ding onmisbaar is bij een veilige brandbestrijding."

Blusrobot Fikthor

Fikthor is vernoemd naar brand (fik) en de Noorse god Thor, de beschermer van mensen. De robot is een meter lang, rijdt op rupsbanden en kan worden voorzien van een waterkanon die miljoenen liters bluswater kan verwerken bij een brandbestrijding.
Naast blusrobot is het ook een verkennings- en meetrobot. Hij zit vol elektronica en camera's, die de brand filmen, maar ook data verzamelen als rook en hitte. De robot is radiografisch op afstand te bedienen en laat de brandweer op afstand zien wat er moet gebeuren.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.