'Zo snel mogelijk zekerheid voor manege Sleen'

Paarden bij de manege in Sleen
Paarden bij de manege in Sleen © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Paardenliefhebbers die gebruikmaken van de manege in Sleen, moeten niet de dupe worden van het opzeggen van de huur door de exploitant. "We willen zo snel mogelijk een tijdelijke oplossing in de benen hebben, om deze manege open te houden", meldt wethouder Steven Stegen (BBC2014) van de gemeente Coevorden.
De manege is eigendom van de gemeente, maar wordt gehuurd. "Vorige week werden we plots verrast, toen de huurder besloot de huur op te zeggen. We waren al een tijdje in gesprek, maar deze ontwikkeling hadden we niet aan zien komen", zegt Stegen. Deze week wil hij met betrokkenen om tafel om een oplossing te zoeken.
"We denken aan een tijdelijke huur door een groep gebruikers van de manege, daarbij kunnen zij worden ondersteund door de gemeente." Die oplossing is erop gericht de continuïteit niet in gevaar te brengen en moet er voor zorgen dat de eigenaren van paarden hun dieren kunnen blijven stallen in de manege aan de Zetelveenweg. "Ook gezien de historische reputatie die Sleen heeft binnen de paardensport, vinden we het belang hierin groot."

'Geen lichtzinnig besluit'

Exploitant Marelle Koopman laat weten inderdaad de huur te hebben opgezegd. "Maar dat was geen lichtzinnig besluit van de ene op de andere dag." Volgens haar voldoet het pand momenteel niet. "De huidige staat van onderhoud vind ik niet voldoende voor mijn klanten. Ik vind het heel sneu voor de ongeveer 250 leskinderen die hier nu niet terecht kunnen, maar dit was geen werkbare situatie meer." Koopman wil graag met de gemeente op zoek naar een oplossing.

'Kansrijke alternatieve locatie'

Op de achtergrond speelt ook al langere tijd het plan om de verouderde manege te verplaatsen, zodat er ruimte vrijkomt voor woningbouw. Stegen: "We zijn inmiddels zo ver dat we een kansrijke alternatieve locatie op het oog hebben, op loopafstand van het dorp." De plannen daarvoor worden momenteel uitgewerkt.
De wethouder wil voor de nieuwe manege eenzelfde werkwijze, met een huurder. "Aangezien we als gemeente niet van plan zijn zelf de exploitatie van de manege op ons te nemen." De huidige manege is te klein en verouderd. De rijbakken voldoen niet meer aan de eisen voor wedstrijden en concoursen. Bovendien zijn er rondom de locatie minder weilanden beschikbaar voor de paarden.
Beeld van de paarden bij de manege in Sleen
Beeld van de paarden bij de manege in Sleen © RTV Drenthe / Wouter van Dijk

'Snel duidelijkheid over nieuwe plek'

Hoe lang het noodplan dat nu opgezet wordt, in de lucht moet blijven, is volgens Stegen nog onduidelijk. "We hopen op een redelijke termijn duidelijkheid te hebben over de nieuwe locatie voor de manege, zodat we daarna kunnen doorpakken."
Daarmee doelt hij op de plannen voor nieuwbouw. "Sleen heeft nieuwbouw nodig, dus daar willen we mee aan de slag. Maar we hebben ook van begin af aan duidelijk gemeld dat we pas met het woningbouwproject gaan starten, als de toekomst voor de manege duidelijk is."

'De bal ligt nu bij de gemeente'

Paardensportvereniging Zuidenveld, actief in de manege in Sleen, hoopt ook op een snelle oplossing. "Voor de paardensport is het van belang dat de leden door kunnen gaan met hun hobby. De bal ligt nu bij de gemeente", zegt voorzitter Mike Brandt. PV Zuidenveld (70 leden) verplaatste vorige maand haar selectiewedstrijden naar de manege van Bronneger.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.