Boeren willen betere compensatie voor droogteschade

Meer dan duizend landbouwbedrijven in Nederland willen een betere vergoeding voor de schade die ze lijden door droogte. Ze hebben zich aangesloten bij Droogteschade.nl (DNL) dat op basis van no cure no pay een claim neerlegt bij waterbedrijven voor een betere schadevergoeding. Uit Drenthe hebben zich 85 boeren aangesloten.

Volgens Rein Philips van DNL wordt in droge zomers vaak met het vingertje gewezen naar boeren die hun grond beregenen met grondwater, maar wordt vaak vergeten dat ook waterbedrijven grote hoeveelheden grondwater gebruiken.

Drinkwaterbedrijven in Nederland onttrekken per jaar ongeveer 750 miljard liter grondwater uit de bodem voor watervoorziening, zegt Philips. Dat is ongeveer 60 procent van de totale drinkwaterwinning in Nederland. Door de daling van de grondwaterstand lijden landbouwbedrijven droogteschade, bijvoorbeeld door een verminderde gewasopbrengst.

'Schadevergoeding is te laag'

Er bestaat al een schaderegeling, die wordt uitgevoerd door een adviescommissie van de gezamenlijke provincies. Die commissie geeft na onderzoek advies over het uit te keren bedrag aan het desbetreffende waterbedrijf.

Maar volgens Philips werkt die commissie te traag en met een een gedateerde rekenmethode die geen rekening houdt met de klimaatverandering en droge zomers van de afgelopen jaren. Daardoor is het uitgekeerde schadebedrag te laag.

Waterbedrijven keren momenteel ongeveer drie miljoen euro per jaar aan boeren uit, terwijl volgens Philips uit onderzoek blijkt dat de landbouw jaarlijks minstens vijftien miljoen euro schade lijdt door drinkwaterwinning.

Meer over dit onderwerp:
boeren claim droogteschade grondwater
Deel dit artikel: