Lente begint steeds eerder: 'Fijn en zorgelijk tegelijk'

Kees van Son Oudemolen
Boswachter Kees van Son ziet dat kraanvogels vaker in Nederland overnachten © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Klimaatverandering maakt dat het vroeger warm wordt. Dat zorgt er ook voor dat de natuur eerder ontwaakt uit haar winterslaap. Hoewel het voor de mens prettig is, kan dat in het dierenrijk verwarring zaaien.
Klepperende ooievaars, vroeg ontluikende krokussen en een els in bloei: boswachter Kees van Son geniet volop van het vroege voorjaar. "Voor ons mensen vind ik het fijn. Maar het is ook zorgelijk."

'Kan soms misgaan'

Want de natuur reageert op het vroege voorjaar. En dat kan, zo stelt Van Son, problemen geven. "Neem bijvoorbeeld de koolmees. Die gaat op een bepaald moment eieren leggen en dan kient zij dat zo uit, dat het uitkomen van die eieren 'matcht' met het voorjaar. Dat kan dan soms misgaan, omdat er toch weer een koude periode komt."
Daarnaast is voedsel soms onvoldoende aanwezig om de vogels in leven te houden. "Als er niet genoeg rupsen zijn, maar wel veel monden om te voeden, dan kan het zijn dat jonge vogels het niet redden."

Bloemenzee

Uit eigen waarneming merkt Van Son dat door hem geliefde kraanvogels steeds minder naar het zuiden trekken. "Ooievaars overwinteren gewoon in Nederland." Voor een liefhebber van de vogels goed nieuws, "maar eigenlijk zou het niet zo moeten zijn."
Klimaatverandering mag dan voor scheve verhoudingen in de natuur zorgen, in het Drentsche Aa-gebied is er volgens Van Son nog niet bijster veel van te merken. "Kijk om je heen, het ziet er hier prachtig uit. Over een paar maanden barst het hier weer los van de bloei. Dan wordt het hier een grote bloemenzee."
Lente begint steeds eerder: 'Fijn en zorgelijk tegelijk'

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.