Wordt er na tien jaar iemand veroordeeld voor de moord op Halil Erol?

Wordt er na tien jaar iemand veroordeeld voor de moord op Halil Erol? (Rechten: RTV Drenthe)
Wordt er na tien jaar iemand veroordeeld voor de moord op Halil Erol?
In 2010 werden op verschillende plekken in de regio van Steenwijk delen van het lichaam van Halil Erol gevonden. Tien jaar later staat een verdachte voor de rechtbank van Zwolle. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de 34-jarige Erol uit Steenwijk.
Verdachte is Matthias M. uit Meppel. Hij is in juni aangehouden nadat er forensisch onderzoek was gedaan in een woning in Meppel. M. woonde in dit huis toen Erol verdween in 2010. Hij werd toen ook al aangehouden, maar later weer vrijgelaten. Twee jaar geleden is de man, een ex-tbs'er, opnieuw aangehouden. Hij ontkent betrokken te zijn bij de moord op Erol.

Halil Erol

Halil Erol, vader van twee jonge kinderen, verdwijnt op 6 februari 2010. Zijn auto wordt een maand later brandend gevonden in Haren. In juni worden bij Steenwijk de armen en benen van de man gevonden, in een zak. Drie jaar later vinden twee wandelaars in het natuurgebied De Kiersche Wijde bij Wanneperveen de romp van Erol. Die is gewikkeld in een dekbedhoes. Het hoofd en de handen van Erol zijn nooit gevonden. Hoe de Steenwijker om het leven is gekomen is niet duidelijk. Het Openbaar Ministerie heeft het over meerdere 'geweldshandelingen'. "Door de wijze waarop het lichaam is aangetroffen, is de doodsoorzaak niet meer te herleiden", aldus de Officier van Justitie.
De verdachte is dus dezelfde man die ook in 2010 al werd opgepakt aan de Jan Sluyterstraat. Het gaat om de ex-tbs'er Matthias M., die eerder al is veroordeeld voor het vermoorden van de 29-jarige Anne-Marie van Loon in Noordwolde in 1997. Die zaak wordt ook wel de Spokesplasmoord genoemd.

DNA

Het DNA van Matthias M. is gevonden op de dekbedhoes waar de romp van Halil Erol in gewikkeld was. In deze hoes is ook nog DNA aangetroffen van de vriendin van Matthias M. Zij is ook verdachte in deze zaak, maar zit niet vast. M. is in 2006 zittend op de hoes gefotografeerd. Uit onderzoek blijkt dat het om dezelfde hoes gaat als waar het lichaam in gewikkeld was.
Daarnaast is DNA van de verdachte gevonden in een zak waarin lichaamsdelen van Erol zaten. Eind april werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie telefoongegevens van de vermoorde Halil Erol ziet als nieuw bewijs tegen verdachte Matthias M. Zijn telefoon zou volgens het OM op de dag van de verdwijning in hetzelfde huis als de verdachte zijn geweest.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.