Noord-Nederland wil honderden miljoenen van het Rijk

Noord-Nederland claimt honderden miljoenen euro's aan Europese subsidies om de gevolgen van het stoppen van de gaswinning op te vangen.

Dat schrijven de drie noordelijke provincies en de steden Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden in een brief aan het kabinet. De Europese Commissie heeft berekend dat door het stoppen van de gaswinning en de energietransitie in Noord-Nederland 20.000 banen verdwijnen. In Drenthe kost het dichtdraaien van de gaskraan naar schatting 8.000 banen.

Het geld moet komen uit het Just Transition Fund (JTF) van de EU. Dat fonds is bedoeld om de sociaal-economische gevolgen op te vangen van de overgang van fossiele naar duurzame energie. Nederland krijgt waarschijnlijk zo'n 600 miljoen euro uit dat fonds. Het Noorden wil een flink deel van dat bedrag. De Europese Commissie heeft volgens de briefschrijvers Noord-Nederland ook aangewezen als voornaamste doel van het JTF-fonds in Nederland.

Groene hub

De provincies en steden willen het geld gebruiken voor vergroening van de industrie, het verwezenlijken van de energietransitie, een wendbare arbeidsmarkt en een nieuw economische perspectief voor de regio. Het Noorden moet een 'grootschalige hub worden voor hernieuwbare en schone energie en toekomstgerichte technologie'.

Volgens gedeputeerde Henk Brink bestaan er in Drenthe al initiatieven die naadloos aansluiten op de doelen van het JTF. "We hebben vorig jaar al een plan gemaakt om het dreigend banenverlies op te vangen en de koploperspositie van Noord-Nederland op gebied van hernieuwbare energie te versterken. Dat noemen we Drenthe 4.0. We gingen van turf naar olie, en van olie naar gas. Laat ons dan ook de volgende stap maken. Denk hierbij aan nieuwe waterstoftoepassingen, vergroening van de chemische industrie in Emmen en behoud en uitbreiding van werkgelegenheid in relatie tot de energiesector."

Steun in Tweede Kamer

De Tweede Kamer sprak zich voor het zomerreces in een breed aangenomen motie van het CDA en de ChristenUnie uit voor het Noorden als geschikte ontvanger van het JTF-geld. De indieners van de motie, Agnes Mulder (CDA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie), wijzen daarbij op de ambities en het potentieel van Noord-Nederland op het gebied van bijvoorbeeld groene waterstof.

"Als de transitie versneld kan door dit geld, dan snijdt het mes aan twee kanten. Er komt naar verwachting 500 tot 700 miljoen euro naar Nederland en ik ga me er hard voor maken dat een substantieel daarvan naar het Noorden gaat", zegt Mulder. Ze wijst er wel op dat het Noorden niet de enige is die geld uit de pot wil. "We krijgen de grote miljoenenjacht."

Lees ook:

Deel dit artikel: