Ockeloen wint De Veldslag om Norg met inhaalverbod

De Veldslag om Norg trok zaterdag liefst 2.000 mountainbikers en veldrijders, een record. Ondanks dat corona duidelijk haar stempel op de tocht drukte, waren de meeste deelnemers vooral blij weer te mogen rijden.

De maatregelen zijn het beste zichtbaar bij de start. De deelnemers worden in twaalf groepen losgelaten op het parcours. Voor het startschot klinkt moeten zij zich netjes op anderhalve meter opstellen bij de geplaatste markeringen. Ook bij de rustpunten moeten zij afstand houden.

Onderweg blijft het keurslijf aanwezig. Zo mogen de deelnemers niet inhalen op de smalle technische stukken. "Iets heel geks voor een mountainbike-evenement," beaamt organisator Marco Bos. "Dat hebben we verboden voor de veiligheid van de deelnemers."

Voor de meeste deelnemers is het inhaalverbod geen belemmering. Zij doen vooral mee voor de sportieve uitdaging en minder voor het resultaat. "Mijn medefietsers moeten dus even achter mij blijven", grapt een van de deelnemers bij de start. "Maar ik doe mijn best voor iedereen om lekker door te trappen."

Wedstrijd zonder inhalen

Voor Jasper Ockeloen was het een bijzondere editie. De wedstrijdrijder won de sprint van de kopgroep, maar eigenlijk deed dat er niet toe. Omdat niet iedereen tegelijk start wordt vooral gekeken naar de verreden tijd.

"Ik heb er wel eens een handje van om een beetje te laat te zijn. Ik stond dus op positie 120 ofzo. Dat was voor mij eigenlijk gunstig. Dus ik begon een halve minuut later dan de eerste, maar toen ik er eenmaal bij kwam had ik in tijd een voorsprong", zo verklaart Ockeloen. "Uiteindelijk kwam ik ook nog als eerste over de finish, dus het heeft niet zo veel verschil gemaakt."

"Er zat niet heel veel singletrack in, ik denk dat de organisatie daar al rekening mee hield", gaat de uiteindelijke winnaar in op het inhaalverbod. "Op het laatste stukje heb je wel singletrack en daar hebben we wel gestreden, dus wat dat betreft hebben we ons misschien niet honderd procent aan de regels gehouden."

Karen Brouwer

Bij de vrouwen bleek Karen Brouwer na de coronabreak de sterkste. "Vanaf de start ben ik meteen volle bak weg gegaan en kwam al vrij snel alleen aan de leiding te rijden bij de dames. Het is altijd weer even afwachten met een eerste wedstrijd maar ik kon het tempo goed vast houden tot aan de finish. Lekker om weer een race te kunnen rijden."

Meer over dit onderwerp:
sport Drenthe200 mountainbike mtb Veldslag om Norg
Deel dit artikel: