Ploggen blijft nodig bij Gasselterveld, afval funest voor vogels en insecten

Ploggers bij recreatieplas het Gasselterveld zijn er maar druk mee: het opruimen van andermans afval. Belangrijk werk, maar wel het gevolg van nalatigheid van andere bezoekers.
In alle vroegte gingen de ploggers van loopgroep SGO vanmorgen weer op pad. Ploggen is een combinatie van joggen en de Zweedse term 'plocka up': oprapen. Al sportend ruimen ze het gebied op dus. Een nobele actie, maar ook een frustrerende. "We zitten troep van een ander op te ruimen, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn", zegt Zeger Zeilemaker van de loopgroep.

Vuilniszakken

De SGO-lopers komen vaak op het Gasselterveld. Ze ergerden zich rot aan het afval dat rond de zwemplas slingerde. Reden om de hardlooptraining te combineren met een schoonmaakactie: vuilniszakken in de hand, en de rechte lijn van de trainingsloop regelmatig afbuigen richting de bosjes.
Bij een eerdere actie haalden leden van de loopgroep SGO in twee uur tijd 25 vuilniszakken vol rommel van het Gasselterveld. Vanmorgen viel de oogst mee. Waarschijnlijk omdat de zomer en dus het toeristenseizoen voorbij is. Maar het algemene beeld van vervuiling rond het water bij Gasselte blijft storend.

Vogels en kevers

Bovendien lijdt de natuur eronder, weet boswachter Martijn Harms. "Het kleine plastic is gevaarlijk voor vogels bijvoorbeeld, die eten het op. Dat gaat dus niet goed." Ook kevers kunnen de dupe worden van het zwerfafval, die kruipen door de kleine opening drankblikjes in. "Ze kunnen er wel in, maar er vervolgens niet meer uit. Dan krijg je dus dat kevers daarin doodgaan."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.