Dagblad van het Noorden krijgt mogelijk Belgische eigenaar

Dagblad van het Noorden krijgt mogelijk een nieuwe eigenaar. Het Belgische mediabedrijf Mediahuis is in gesprek over overname van de NDC mediagroep, ook uitgever van onder meer het Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant.

Het Belgische Mediahuis praat met aandeelhouders FB Oranjewoud en Je Maintiendrai over de verkoop van aandelen. De drie betaalde dagbladen hebben samen 194.000 abonnees. Ook zijn veertig weekbladen in Noord-Nederland onderdeel van NDC.

In zwaar weer

De NDC mediagroep wil zolang de onderhandelingen lopen verder geen toelichting geven. Eerder bleek al dat de uitgever in zwaar weer zit. In 2017 en 2018 leed het bedrijf miljoenenverliezen.

Eind maart werd bekend dat het noordelijke mediabedrijf gebruik wilde maken van het noodfonds van het kabinet. Als gevolg van de coronacrisis werd een forse daling van de inkomsten uit advertenties verwacht.

'Enige uitweg'

"De NDC Mediagroep kan niet zelfstandig verder, gezien de financiële situatie is dit de enige uitweg. Het is moeilijk om in deze tijd als kleine regionale speler overeind te blijven", zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van journalistenvakbond NVJ. "Als de overname doorgaat, betekent dit het einde van de laatste onafhankelijke regionale uitgever in Nederland met een rijk verleden"

De NVJ verwacht geen grootschalige reorganisatie op de redacties van de dagbladen. "Er is de afgelopen jaren al veel gesneden. Ook heeft het Belgische Mediahuis bij andere regionale dagbladen laten zien dat ze regionale journalistiek op waarde weten te schatten. Ik verwacht dan ook niet dat de lezer er op korte termijn iets van gaat merken. "

Mediahuis

Het Belgische Mediahuis is geen onbekende in Nederland. Zo zijn onder meer NRC, ncr.next, de Telegraaf en regionale bladen als het Noordhollands Dagblad en de Limburger al onderdeel van de Belgische uitgeverij.

Lees ook: