Straatverlichting in Assen wordt slimmer

Wethouder Pauwels (r) zette de proef in werking, samen met Sjoerd Perfors (l) van Flitsmeister en Marco Bosch van lampenbouwer Sustainder (Rechten: Sustainer)
Wethouder Pauwels (r) zette de proef in werking, samen met Sjoerd Perfors (l) van Flitsmeister en Marco Bosch van lampenbouwer Sustainder
In Assen worden twee proeven gedaan met slimme straatverlichting. De straatverlichting langs de Europaweg-Zuid gaat voortaan feller branden als het er druk is en wordt gedimd als het rustig is. Verder begint een proef waarbij de verlichting op de parkeerplaats achter het gemeentehuis feller gaat branden, als de parkeerder tenminste de goede app gebruikt.
Op de Europaweg-Zuid wordt de verkeersdrukte bijgehouden door Flitsmeister. Zijn er veel gebruikers van die app op het traject, dan gaat de verlichting feller branden. Verder kan de verlichting feller branden bij een stilstaande auto of als er een spoedrit van een ambulance langskomt.
De gemeente Assen denkt dat het verkeer daar veiliger van wordt. Bovendien moet het een besparing van 25 procent van het energieverbruik opleveren. Op het traject hangt al sinds 2018 slimme led-verlichting die met de app kan werken.

Parkeren in het volle licht

Op het parkeerterrein achter het gemeentehuis in Assen gaan de lampen ook feller branden als de parkeerder tenminste een parkeeractie start via de Flitsmeister-app. Dat werkt hetzelfde als de parkeeractie gestopt wordt.
De twee proefprojecten zijn vandaag begonnen en lopen tot het eind van het jaar. Daarna bekijken de gemeente Assen, Flitsmeister en de leverancier van de verlichting of de slimme verlichting blijvend is.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.