Stadskanaal-Noord stapt uit overleg windpark Veenkoloniën

De eerste molen bij 1e Exloërmond (Rechten: Janet Oortwijn/RTV Drenthe)
De eerste molen bij 1e Exloërmond
Een groep bewoners uit Stadskanaal-Noord is hevig teleurgesteld in de gemeente Stadskanaal. Zo hevig zelfs, dat de groep een adviesraad van de gemeente Aa en Hunze verlaten heeft.
De groep, die anoniem wil blijven, wilde graag in overleg met de gemeente Stadskanaal over de komst van het windpark in de Drentse Veenkoloniën, maar volgens de groep kwam dit gesprek niet op gang.

'Wat kan de gemeente voor ons doen?'

"Wij als groep bewoners zijn naar de gemeente gegaan met de vraag: wat kan de gemeente voor ons betekenen als het gaat om de komst van de windmolens?", legt een bewoner uit. "We hebben een gesprek gehad met de wethouder en een ambtenaar."
De bewoners hekelen vooral de houding van wethouder Goedhart Borgesius in Stadskanaal. Tijdens het gesprek zou er beloofd zijn dat er een artikel met informatie in de krant kwam. "We hadden daar wel een positief gevoel over en we zouden het van tevoren ook nog even mogen lezen."
Sindsdien is het stil gebleven en heeft het bewonersplatform niks meer gehoord. De telefoon wordt niet meer opgenomen op het gemeentehuis in Stadskanaal. "Ik heb nog een paar keer gebeld, iemand anders uit de groep ook. Niks. We kwamen niet met de insteek om geld of iets te krijgen, maar gewoon ondersteuning vanuit de gemeente. Er is nooit enige vorm van communicatie vanuit de gemeente naar ons toe geweest over dat hele windmolenpark. We wisten niet van het bestaan van een adviesraad af."
"Kijk naar gemeenten als Borger-Odoorn en Aa en Hunze. Die hebben veel informatie op hun website staan over het windpark. Bij Stadskanaal helemaal niks. We hebben nooit iets gehoord."
(Tekst loopt door onder foto)
De plek vanaf Stadskanaal-Noord richting het toekomstige windpark (Rechten: Janet Oortwijn/RTV Drenthe)
De plek vanaf Stadskanaal-Noord richting het toekomstige windpark
De bewoners vinden dat de gemeente als taak heeft om de burgers te informeren en te faciliteren, maar die taak voert de gemeente Stadskanaal volgens de bewoners niet goed uit.
"Vorig jaar september is er een informatieavond geweest. Bijna zes maanden na het oprichten van de adviesraad. Als we ervan hadden geweten, hadden we gelijk vanaf het begin erin kunnen springen. We voelen ons nu een vreemde eend in de bijt."

'Bij wie moeten we straks terecht als het windpark er staat?'

"Ik weet zeker dat we er veel meer uit konden halen als we vanaf het begin actief betrokken waren geweest bij het windpark. Het lijkt nu te laat om aan te haken. En bij wie moeten we straks terecht als het windpark er staat? Er zijn veel mensen die zich zorgen maken. Naar de pers stappen lijkt nu de laatste optie die we hebben."
Rob Rietveld is als adviseur bij de omgevingsadviesraad in Aa en Hunze betrokken. "Ik heb de inwoners uit Stadskanaal-Noord erbij gehaald, omdat daar ook windmolens in een bepaalde straal van hun huizen komen. Het geld van het gebiedsfonds mag de provinciegrens dan niet over, maar de burenregeling gaat hen wel aan evenals de participatie-mogelijkheden en de aanbieding voor goedkopere stroom. Daar wordt ook over gesproken en beslist in de adviesraad. Ik zit in veel adviesraden in het hele land, maar het komt heel weinig voor dat een gemeente niet met haar eigen bewoners in gesprek wil en niet ondersteunt en informeert."
Een andere bewoner uit de groep overweegt nu toch om terug te keren in de adviesraad. "Ik vind het gewoon een schandalige houding. En ik vind het ook niet kunnen dat er dan niemand meer vanuit Stadskanaal-Noord in de adviesraad zit. Maar ik kan het niet allemaal in m'n eentje doen."

Reactie gemeente Stadskanaal

Wethouder Goedhart Borgesius zegt in een reactie dat hij de kritiek ter harte neemt. "Ik zal het opnemen met onze ambtenaren", geeft hij aan. "We hadden voordat corona kwam overigens verschillende inloopavonden georganiseerd. Dat kan nu niet. Maar we zullen het meenemen in het participatietraject. Dit komt zeer beslist nog aan de orde."
De namen van de bewoners uit Stadskanaal-Noord zijn bij de redactie bekend.
<h2>Windpark Veenkoloniën</h2><p>Het windpark De Drentse Monden en Oostermoer is volop in aanbouw. Tussen Nieuwediep en Valthermond komen 45 windturbines. Naar verwachting is het windpark medio volgend jaar klaar. De eerst testmolen staat sinds vorig jaar juni bij 1e Exloërmond.</p>

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl