Nest van de Kaketoe zoekt verhalen van Kamp Schattenberg

Volgend jaar is het zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland arriveerden. Stichting Gedeelde Verhalen en het team van theaterproductie AAN DE ANDERE KANT (ADAK) zijn op zoek naar voorwerpen die mensen herinneren aan het leven in Kamp Schattenberg. Van deze voorwerpen wordt uiteindelijk een kunstwerk gemaakt.

Veel Molukse families kwamen in Kamp Schattenberg - het voormalig Kamp Westerbork - terecht tussen 1951 en 1971. "Het is trieste eindplek voor Joden, maar voor Molukkers was het iets moois. Een nieuw begin", zegt Anis de Fretes.

De Fretes is zelf voormalig bewoner van Kamp Schattenberg en productieleider van 'Nest van de Kaketoe', zoals het kunstwerk heet. Dit kunstwerk is te zien aan het begin van de voorstelling die in de zomer van 2021 te zien is op het terrein van voormalig Kamp Schattenberg.

'De bomen zijn mijn herinnering'

De Fretes zoekt voor het kunstwerk 300 verhalen. Alle verhalen komen in het nest van de kaketoe te liggen en bezoekers mogen een bijbehorende brief meenemen aan het begin van de voorstelling. "Er hebben 3000 mensen gewoond en in totaal zijn er wel 7000 familieleden, daar komen wel 300 verhalen uit", hoopt De Fretes.

Zelf heeft De Fretes een duidelijke herinnering aan Schattenberg. "De bomen zijn mijn herinnering. De bomen hebben alles gezien. Als je in het kamp komt, is weinig herkenbaar, alleen de bomen staan nog op hun plek." Dat zijn ook de herinneringen die De Fretes hoopt door te geven met de voorstelling. "We delen ons verhaal. We delen het met de Nederlanders. Dit is onze geschiedenis."

Voorwerpen

De theatervoorstelling AAN DE ANDERE KANT stond gepland voor deze zomer, maar is vanwege corona verplaatst naar 21 juni tot en met 17 juli 2021.

ADAK gaat het extra jaar voorbereiding gebruiken voor extra verdieping door middel van dit verhalenproject. De komende voorstelling bij Westerbork, onder de werktitel 'De vlucht van de Kaketoe', is de derde in een drieluik.

De vorige twee, 'Een Tijdelijk Verblijf' en 'Buitenspel', werden gehouden in kerken of nabij Molukse wijken in Appingedam, Hoogkerk en Bovensmilde. Ook waren er voorstelling op voetbalvelden in Appingedam, Groningen, Assen en Hoogeveen.

Deel dit artikel: