Rijkskantoren aan Mandemaat in Assen gaan plat, nieuwbouw voor 62 miljoen

Sloop rijkskantoren Mandemaat Assen
De verouderde rijksgebouwen aan de Mandemaat worden gesloopt © RTV Drenthe / Margriet Benak
De sloopkogel gaat in de rijkskantoren aan de Mandemaat 3 in Assen. Het gebouwencomplex uit de tachtiger jaren voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom komt er voor de 1.300 ambtenaren van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Dienst ICT-uitvoering (DICTU) nieuwbouw. Kosten zijn rond de 62 miljoen euro.
Aanvankelijk wilde het Rijksvastgoedbedrijf het kantorencomplex renoveren en verduurzamen. Maar dat bleek bij nader inzien een technisch complexe en kostbare operatie. Nieuwbouw bleek uiteindelijk goedkoper. Bouwbedrijf Hegeman bouwt op de locatie een duurzaam, energiezuinig en flexibel gebouw terug.

Hergebruik materiaal

Het huidige gebouw wordt zoveel mogelijk circulair gesloopt. Het is namelijk de bedoeling dat het nieuwe pand deels wordt gemaakt van materialen uit het oude pand. Een sloopbedrijf is sinds afgelopen week bezig met het 'oogsten' van allerlei oude materialen voor hergebruik. Daarbij gaat het om kozijnen, vloer- en plafondplaten en stenen.
Tekst gaat verder onder de impressie:
Nieuwbouw Mandemaat rijkskantoren
Impressie van het nieuwe kantoor voor 1300 rijksambtenaren aan de Mandemaat © WAX
Verder wordt er voor de nieuwbouw gebruikgemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en bamboe. Het nieuwe rijkskantoorgebouw moet eind 2025 opgeleverd worden. Er komen ruim duizend flexibele werkplekken in het pand.

Onder dak bij NAM

De 1.300 rijksambtenaren die bij RVO en DICTU werken, zijn tijdelijk ondergebracht in het nabijgelegen hoofdkantoor van de NAM aan de Schepersmaat. In het NAM-kantoor staan veel verdiepingen leeg. Door de afbouw van de gaswinning, zijn daar duizenden banen verloren gegaan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.